carta oberta per la Ciència a Espanya: ens hi juguem el futur
Al Congrés, els científics van ser rebuts per alguns diputats
en un acte auster que res va tenir a veure amb el viscut fa uns dies
amb el lliurament de signatures a favor dels toros.
Representants de societats i organitzacions científiques i sindicats han demanat aquest dimarts al president del Govern, Mariano Rajoy, que faci "una excepció amb la ciència" i no apliqui una retallada en investigació i desenvolupament per evitar, així, que Espanya es converteixi en "un país de segona divisió".
Així ho han assenyalat als mitjans de comunicació representants de la delegació que ha dipositat avui en la Presidència del Govern i al Congrés dels Diputats un exemplar de la carta oberta per la ciència a Espanya i les gairebé 43.000 signatures de suport que ha obtingut, 26.000 d'elles d'investigadors de 80 països.
Aquesta iniciativa està promoguda per la Confederació de Societats Científiques d'Espanya (Cosce), la Federació de Joves Investigadors, la Plataforma d'Investigació Digna, UGT i CC.OO., amb l'objectiu d'evitar una nova reducció de la inversió en R+D+i i una fugida de cervells multigeneracional.
A la carta, signada per sis Premis Nobel, la comunitat científica adverteix que noves retallades contribuirien al "col·lapse del sistema" i a perpetuar un model econòmic "obsolet".
Carmen Cavada, de la Cosce, ha explicat que la delegació ha estat rebuda per Pablo Hispán, del gabinet de Presidència del Govern, al que han mostrat la preocupació dels investigadors davant les possibles retallades en ciència i tecnologia (la xifra que barreja el Ministeri d'Economia és de 742 milions d'euros menys).
Segons Cavada, Hispán ha assenyalat que el Govern està convençut que la ciència ha de ser prioritària i política d'estat, per això ha demanat a l'Executiu que sigui coherent amb les seves manifestacions.
Al costat dels representants de les societats científiques, joves investigadors i sindicats, han estat dos científics: Manuel Aguilar, acadèmic de la Real Acadèmia de Ciències i el científic espanyol més citat internacionalment, i Juan Luis Arsuaga, Premio Príncep d'Astúries i co-director dels jaciments d'Atapuerca.
Manuel Aguilar ha recalcat que si es produeix una retallada Espanya "passarà a ser un país de segona divisió". Per PIB, Espanya és el cinquè país d'Europa, per la qual cosa "aquí fora esperen que reaccionem com una gran potència".
Segons aquest investigador, perquè Espanya sigui un país respectable i fiable ha de complir amb els seus compromisos internacionals i mantenir l'esforç inversor de manera sostenible.
"Demostrar que és un país fiable és el que farà que en un futur les grans infraestructures científiques s'instal·lin aquí", ha afirmat Aguilar, qui ha dit que la ciència no pot estar basada en "arravataments i voluntarismes" dels polítics.
Per la seva banda, Arsuaga ha apuntat: "és el moment d'apostar per la ciència i no es pot fer un pas enrere". Aquest científic ha opinat que cal fer una excepció amb la ciència, "l'excepció científica", ho ha cridat, i ha declarat que respectar la ciència i no retrocedir és "garantia de futur".
Preguntat per la impressió que s'ha portat de Moncloa -que no ha volgut comentar la trobada-, Arsuaga ha relatat que "a nivell humà" els ha trobat "receptius i conscients" de la importància de la ciència per al futur d'Espanya.
Arsuaga, qui ha recordat que la ciència espanyola ocupa un lloc "molt respectable", ha manifestat que perilla la incorporació en el sistema de la generació amb més talent i millor preparada. "El futur de la ciència passa pel futur dels joves investigadors", ha reblat.
Juan Juliá Igual, vicepresident de la CRUE (Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles) i rector de la Universitat Politècnica de València, ha indicat que per unanimitat la conferència de rectors ha decidit sumar-se a la carta.
Aquest país necessita un canvi de model cap a l'economia del coneixement, pel que és necessari augmentar els recursos en R+D, ha advertit el rector valencià, qui, a més, ha mostrat la seva preocupació per com afectaran les retallades a la universitat.
Els científics també han lliurat la carta en el registre del Congrés, on han estat rebuts per alguns diputats.
28/27-III-12, red/efe, lavanguardia