proposta Nohlen per CAT


La reforma del sistema electoral és un dels canvis més profunds i amb més implicacions que es poden dur a terme en un sistema polític. A més, es tracta de la reforma política més difícil de plantejar. Malgrat això, o potser per això mateix, a Catalunya torna a sorgir amb força el debat al voltant de la reforma del nostre sistema electoral, encara provisional després de 32 anys. El Dr. Dieter Nohlen, conegut arreu com un dels majors experts en sistemes electorals comparats, oferirà en aquest seminari la seva visió sobre els efectes, la importància i les implicacions d’una reforma del sistema electoral.

 

Proposta carpeta indigs

 

pdf eltriangle carpeta AxD

http://biblio.juridicas.unam.mx/libros/8/3963/9.pdf

 

perque carpeta eldebat

http://www.eldebat.cat/cat/viewer.php?IDN=103600

 

Benvolguts,

respecte al sistema (que no llei) electoral, i adreçat especialment al text constitucional. Recordem que la Comunitat Autònoma de Catalunya és l'única que no disposa de Llei Electoral pròpia (des de fa 1/3 de segle).

 

Els 5 principals principis a tenir en compte a l'hora d'avaluar un sistema electoral són representació, governabilitat, participació, complexitat i legitimitat. Principis que interactuen de manera diversa.

Representació, en termes proporcionals.

Concentració, o efectivitat en termes de governabilitat.

Participació, en termes de relació electors-electe.

Sencillesa, en termes de comprensió de l'elector.

Legitimitat, en termes de percepció social.

 

Començant pel final, i basant-me en l'excel·lent tasca de l'Associació Acció per la Democràcia (2007/14), dedicada a la reforma del sistema electoral, penso que a la Constitució de Catalunya convé fixar-hi dos items: el principi de proporcionalitat i el de vot personalitzat.

Del primer, partim de la disfunció que la voluntat del sistema de partits de les darreres dècades ha mantingut aprofitant la fixació que fa la Constitució del Regne d'Espanya de la Provincia com a districte electoral. Allò de que no tots els vots valen igual; i la rèplica de la "representació del territori".

Del segon cal dir que és l'única via que pot revertir la malaltia partitocràtica, bloqueig principal de la millora de la "qualitat de la democràcia". Allò de fixar que els districtes electorals siguin, uni o plurinominalment (millor uni) de vot personalitzat.

L'objectiu de fons, a través de la proposta, és reforçar al màxim el principi de legitimitat, resum vaporós de tots ells, però políticament determinant en la vida d'un Estat.

 

Us proposo dos documents, contextualitzats en el cas català, d'aproximació al tema, de o basat en l'opinió del, diuen, millor especialista mundial, en Dieter Nohlen, convidat per Acció per la Democràcia a Barcelona fa poc temps:

http://biblio.juridicas.unam.mx/libros/8/3963/9.pdf

http://www.eldebat.cat/cat/viewer.php?IDN=103600

 

Als que afegeixo aquesta esquemàtica llista de principis polítics convenients, ara i aquí, per a la definició d'un sistema electoral:

(1) Donar a l’elector la possibilitat d’emetre un vot personal.

(2) Garantir l’existència d’una relació efectiva entre els diputats i els electors per millorar el funcionament de la representació política.

(3) Presentació regionalitzada de llistes electorals (no circumscripció única).

(4) Recompte nacional (“una persona, un vot”). Implica major proporcionalitat.

(5) Garantir que les tensions dins dels partits es produeixin abans de les eleccions i no durant les eleccions.

(6) Manteniment d’un nivell de competència electoral prou elevat entre els diferents partits durant les eleccions.

(7) Intensificació de les campanyes electorals a nivell local.

(8) Garantir una transició ordenada al nou sistema electoral que no produeixi problemes ni als partits ni a les institucions.

(9) Aconseguir incrementar la legitimitat del sistema polític degut a l’assoliment dels objectius que es plantegen per al nou sistema electoral.

 

Mentrestant,

salut i llibertat.

Rafa Villaró