expulsió d’una família d’una piscina municipal per parlar en català

  • Els fets van ocórrer el 8 de juliol a la piscina municipal del districte de Benicalap de València

La Plataforma per la Llengua ha presentat una reclamació a l’Ajuntament de València per haver expulsat una família de la piscina municipal del districte de Benicalap perquè parlava en català. Els fets van ocórrer el 8 de juliol, quan un home va anar a la piscina municipal amb els seus fills menors d’edat i el personal de seguretat va provar d’obligar-los a canviar de llengua, segons que denuncia la Plataforma per la Llengua en un comunicat.

La família va dirigir-se al guarda de seguretat que hi havia per demanar si podien netejar unes carmanyoles als banys de la piscina, però el guarda els va exigir que canviessin la llengua al castellà, perquè deia que no els entenia. El veí va demanar-li que cerqués algun company que entengués el català, perquè ell no volia canviar de llengua: “Li contesto que no li parlaré en castellà, de la mateixa manera que no li demanaré que em parli en valencià”, va dir l’agredit.

L’encarregat de l’empresa, després d’això, va acudir-hi a crits demanant que li parlessin en castellà. La víctima s’hi va tornar a negar. Llavors, el van expulsar del recinte i van avisar la policia local, que va donar-li la raó. Tanmateix, el van informar que l’únic que podia fer era posar un full de reclamació.

Arran d’aquests fets, la Plataforma per la Llengua ha decidit de presentar una reclamació en nom seu. Diuen que l’empresa encarregada de la gestió de la piscina de Benicalap incompleix l’Estatut d’Autonomia, l’Estatut dels Consumidors i Usuaris del País Valencià i la Llei d’Ús del Valencià. Les instal·lacions, tot i ser municipals, són gestionades per l’empresa Aquaval SL, que també gestiona una altra piscina a València.

-----------------------------------------------------------------------

elEconomista.es, 27-8-24

Las redes sociales son el escenario diario de debates y polémicas. En esta ocasión ha sido el tiktoker sudafricano Gerhard Kristen, que lleva tres años viviendo en Barcelona, el que ha avivado la discusión con una queja que se centra en el idioma con el que le responden en los supermercados.

"Estamos en Catalunya. Por favor, habla el idioma de mi gente, merci": un sudafricano harto de que le respondan en castellano

Este joven de 30 años ha vivido en Sudáfrica, Italia y Bélgica. Durante su estancia en estos países ha aprendido a hablar con soltura seis idiomas: el "afrikaans", el inglés, castellano, italiano y neerlandés. Finalmente su relación actual con una chica de Barcelona lo ha llevado a residir en la ciudad condal, donde se esfuerza diariamente por aprender catalán

Uno de sus vídeos que el tiktoker ha querido resaltar en su perfil ha sido en el que habla sobre las personas que trabajan de cara al público. La queja del creador de contenidos se fundamenta en que siempre le responden en castellano aunque él pregunte en catalán: "Perdona, em pots donar una bossa, si us plau?", ejemplifica con esta pregunta para tener una bolsa en la que guardar su compra. Le respondía, sin embargo, en castellano "¿Qué? ¿Quieres una bolsa?". A cada frase que Kristen decía, ella tenía el mismo tipo de contestación: "¿Qué? ¿Quieres pagar con tarjeta?". imitaba en el vídeo con cierta sorna hacia la cajera.

"Estamos en Catalunya. Por favor, habla el idioma de mi gente, merci", añade en catalán muy ofendido. La reacción a sus palabras no tardó en llegar con una gran multitud de comentarios que lo apoyaban y le recomendaban otros lugares a los que ir en los que se hablaba catalán "100x100".

En un segundo vídeo sobre el tema ha querido mostrar su experiencia en este otro centro. Nada más entrar destaca la elección de música, Txarango uno de los grupos catalanes más conocidos. Llega el momento de la verdad y le pide en catalán una bolsa de plástico, a lo que responde la dependienta en el mismo idioma que cuantas quería. "Gracias por responderme en catalán", le dice Gerhard Kristen emocionado a la dependienta. "No pasa normalmente, me hablan en castellano".