el Col·legi de Periodistes denuncia l’apropiació partitocràtica de la CCMA
El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha considerat que l'acord entre CiU i PP sobre la composició del nou consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) és una "reculada històrica" que situa la regulació legal dels mitjans de la Generalitat per darrere d'altres ens audiovisuals, com RTVE i la RTVA.
En un comunicat, el Col·legi ha retret que "12 anys després d'haver acordat la despolitización dels mitjans de la CCMA, el Parlament de Catalunya és a punt de votar una proposta gairebé tancada de noms per integrar el consell, producte de pactes partidistes que han prevalgut les aliances del Govern amb el PP", la qual cosa ha assegurat que pot portar als mitjans de la Generalitat a un control progubernamental que es va trencar en 1999.
"És una involució total contra la independència d'uns mitjans públics que, per ser-ho, han de gaudir de la llibertat d'acció empresarial i de la credibilitat informativa que no els garantirà la volta al control governamental", ha resolt l'organisme.
19-III-12, ep, lavanguardia
Les negociacions a tres bandes entre CiU, PP i PSC pel control dels mitjans públics catalans continuaven encallades ahir a la nit malgrat que el termini perquè els partits presentin els seus candidats per al consell de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) expira avui. Després de setmanes de negociacions –al juliol Artur Mas i Alicia Sánchez-Camacho ja van parlar sobre la qüestió, i setmanes després Francesc Homs es reunia amb ella a la seu del PP a Barcelona–, les discrepàncies continuen versant sobre l’estructura del nou òrgan de govern i sobre els noms per presidir-lo. Un estira-i-arronsa en el qual el PP exigeix tenir la vicepresidència de l’ens i tenir veu i vot a l’hora de triar els futurs directius de TV3 i Catalunya Ràdio. “Nosaltres vam donar suport a CiU al Parlament perquè tirés endavant la reforma de l’àmbit audiovisual”, recorden des de la direcció popular, que a més de la vicepresidència vol tenir un altre dels sis càrrecs de l’òrgan directiu –o almenys que l’escollit sigui consensuat amb ells–, fet que deixaria CiU amb tres i el PSC amb un representant. Un repartiment que ha posat en peu de guerra els socialistes catalans, que volen que es mantingui la correlació de forces del Parlament –el PSC és la segona força amb 28 diputats– i que se li atorguin dues cadires a la CCMA. El PSC ha arribat a amenaçar de quedar-se fora de la direcció. Però el repartiment de les cadires no és l’únic problema, també el nom dels que les ocuparan. Fins a la data, CiU havia imposat la llei del silenci, encara que durant els últims dies han anat sonant els noms de Fèlix Riera, director de l’Institut Català d’Empreses Culturals, i Brauli Duart, home de confiança de Francesc Homs, com a possibles candidats a presidir la corporació. PSC i PP insisteixen que els escollits “tinguin un perfil professional i de consens”.
19-III-12, lavanguardia