sistema escolar mallorquí, 328 - executiu espanyolista, 11

Fracàs del pla pilot de segregació lingüística del govern de les Illes: tan sols el 3% de les escoles demana d’adherir-s’hi

Tan sols 11 dels 339 centres d’educació primària de les Illes han demanat d’adherir-se al pla pilot de segregació lingüística que impulsa el govern format pel PP i Vox. Això representa un 3,24% de les escoles. Tots els centres que ho han demanat són concertats. El pla s’aplicarà durant tres cursos en l’educació primària i als centres de secundària començarà al curs 2025-2026.

 

 

Els col·legis que han sol·licitat adherir-se a la segregació són: Nuestra Señora de Montesión de Palma, Can Bonet de Sant Antoni de Portmany (Eivissa), Mare de Déu de les Neus de les Salines (Mallorca), Sant Vicenç de Paül-Sa Vileta de Palma, San Alfonso Maria Ligorio de Palma, Santa Mònica de Palma, Nostra Senyora de Consolació d’Eivissa, Nostra Senyora de Consolació d’Alaró (Mallorca), Nostra Senyora de Consolació de Palma, Aixa-Llaüt de Palma i Juan de la Cierva de Palma. Ara, la conselleria ha obert el període perquè els centres puguin resoldre les esmenes presentades.

Els centres adherits hauran de garantir sempre almenys el 50% de les hores lectives en català per a complir amb el decret de mínims. A més, al segon cicle de primària i al tercer  podran oferir en castellà les assignatures de matemàtiques i coneixement del medi i socials. A secundària, podran oferir en castellà matemàtiques, geografia i història i biologia i geologia, física i química o tecnologia.

L’oposició parlamentària i unes quantes entitats civils que hi són contràries han denunciat que el pla vulnera el decret de mínims, atès que tant coneixement del medi com geografia i història i les ciències de la naturalesa s’han d’impartir en català, d’acord amb els articles 17 i 18. 40.000 persones van manifestar-s’hi en contra a la plaça Major de Palma al maig.