la revolta retorna la qüestió canaca al tauler polític

Incendi al Pacífic francès

Els greus aldarulls a Nova Caledònia compliquen la solució a un conflicte enverinat per l’herència colonial

Smoke rises during protests in Noumea, New Caledonia, Wednesday May 15, 2024. France has imposed a state of emergency in the French Pacific territory of New Caledonia. The measures imposed on Wednesday for at least 12 days boost security forces' powers to quell deadly unrest that has left four people dead, erupting after protests over voting reforms. (AP Photo/Nicolas Job)

Nouméa, la capital deNova Caledònia, i els seus suburbis són l’epicentre de la revolta protagonitzada des de fa dies per joves canacs

Nicolas Job / Ap-LaPresse

El 1887 es va començar a construir la torre Eiffel, orgull de París i d’una França que se sentia el centre del món i el súmmum de la modernitat. Aquell mateix any es va dictar el codi de l’ Indigénat, un estatut jurídic que feia de tots els pobles autòctons del vast imperi francès ciutadans de segona classe, sense drets cívics. Aquell sistema de gairebé semiesclavitud no seria abolit fins al 1946, després de la II Guerra Mundial.

Per comprendre el rerefons de l’actual revolta a Nova Caledònia, que ja ha provocat sis morts, centenars de ferits i danys multi­milionaris a propietats, cal remuntar-se als abusos patits per la població canaca, present en aquest arxi­pèlag d’ Oceania des del 1500 abans de Crist. Les ferides psi­cològiques encara supuren.

 

Descobertes pel capità James Cook, aquestes illes a 17.000 quilòmetres de París, als antípodes, estan sota control francès des del 1853. Els canacs, que practicaven la poligàmia i el canibalisme, com altres comunitats primitives, van ser delmats per les malalties importades i per l’explotació dels colons, que van sufocar sense contemplacions les seves successives rebel·lions. Hi va haver deportacions dels líders tribals a la Polinèsia, l’ Àfrica o Indoxina, treballs forçats a les mines i maltractament. Els canacs, confinats a les muntanyes en una espècie de reserves, gairebé desapareixen.

La particularitat de Nova Caledònia davant altres colònies és que, amb el transcurs del temps, els autòctons han passat a ser una minoria, desbordada per l’arribada de francesos de la metròpolis i de gent procedent d’altres illes del Pacífic i d’ Àsia.

El detonant de l’última crisi ha estat un projecte de reforma de la Constitució que trauria als canacs el seu actual privilegi de ser sobrerepresentats al cens electoral. Aquest va ser un dels compromisos assumits en els acords de Matignon (1988) i de Nouméa (1998) després del conat de guerra civil entre els canacs i els caldoches (blancs). Els canacs, majoritàriament partidaris de la independència, temen veure’s relegats.

Els canacs, sense drets civils fins al 1946, van ser reprimits, explotats i gairebé desapareixen

El procés de pacificació de fa trenta anys va preveure tres referèndums d’autodeterminació, que es van celebrar entre el 2018 i el 2021. En els tres va guanyar el no a la independència, si bé l’últim va ser boicotejat pels canacs. Molts creuen que aquella estranya seqüència de tres consultes populars seguides va ser un error. Els ànims s’han exacerbat. Ningú no va pensar què s’havia de fer si Nova Caledònia no escollia la via de la sobirania, sobretot quan el gruix de la població local la desitja. Es va deixar a unes futures converses entre les comunitats, amb l’arbitratge de París, però el diàleg s’ha encallat i encara és més difícil després de la revolta.

Els protagonistes dels aldarulls són molt joves, de l’àrea de la capital, molts alcoholitzats o sota l’efecte de la droga, que han perdut els vincles ancestrals amb els clans tribals. Són el fruit d’una societat en descomposició i del contrast entre nivells de vida. El conflicte sobre el cens electoral ha servit de simple espoleta per a l’explosió de ràbia i violència. Una cosa semblant passa en altres territoris d’ultramar i a la mateixa metròpolis, sacsejada per freqüents situacions gairebé insurreccionals, com la que es va viure a començaments de l’estiu passat després de la mort d’un jove a Nanterre en un control de trànsit.

Una de les causes del descontentament també és la difícil situació de la indústria del níquel, del qual Nova Caledònia té al voltant del 25% de les reserves mundials. El preu del metall es va desplomar l’any passat a causa de l’augment de la producció d’ Indonèsia. Milers de llocs de treball estan en perill.

Malgrat que només té 270.000 habitants i una superfície una mica superior a la meitat de Catalunya, Nova Caledònia genera atracció, no únicament pel níquel. La seva posició és estratègica al Pacífic sud, a dues hores de vol d’ Austràlia. Per França, que encara es considera una potència global, incloent-hi la regió d’ Àsia- Pacífic, és important retenir aquestes illes per la projecció que li donen a la zona, on compten amb la Polinèsia francesa, Mayotte (un altre enclavament molt inestable) i la Reunió. Aquestes últimes illes tenen ple estatus de departament al si de la República.

Els independentistes canacs, part dels quals, en temps de l’URSS, estudiaven a Moscou, gaudeixen de simpaties i suports en altres microestats d’ Oceania, alguns dels quals –Vanuatu, Fiji i Salomó– ja sota la influència de la Xina, que segueix atenta els esdeveniments. Fins i tot l’ Azerbaidjan els dona suport, per venjar-se per l’actitud proarmènia de París.

Els tres referèndums d’independència fallits obliguen a un diàleg ara molt difícil al territori

El diari conservador Le Figaro , en l’editorial d’ahir, va apostar per intentar conservar Nova Caledònia perquè “amb ella França disposa d’un as sota la magna en el joc de les nacions”. Cap autocrítica ni al·lusió al llegat colonial que enverina el conflicte.