Andorra recupera llibre Consell General 1732-1864

Andorra posa llum a cent vint anys d’història amb la recuperació d’un llibre robat fa més d’un segle

  • El llibre d'actes del Consell General explica la política andorrana durant les guerres carlines, la França de Napoleó i la Revolució Francesa

En un acte històric, a la Casa de la Vall s’ha presentat avui el llibre d’actes del Consell General que comprèn el període 1743-1864 i que s’havia sostret de l’Armari de les Sis Claus a principis del segle XX. D’aquesta manera, es recuperen cent vint anys d’història de la institució i es completa el buit temporal que faltava en les actes del Consell General.

En el seu discurs de presentació del llibre d’actes, el síndic general, Carles Ensenyat, ha ressaltat que “es tracta d’un document que ens explica l’activitat de la institució durant més d’un segle, durant uns anys en què Andorra va viure transformacions importants i va haver de fer front a escenaris molt complexos, tant en la vida social i econòmica interna com en el context internacional”. A més, també ha subratllat la importància històrica de poder “posar nom a les persones què -potser fins ara desconeguts- van treballar i lluitar per donar solucions als problemes de l’Andorra del seu temps”.

El llibre s’ha recuperat després d’una denúncia policíaca i l’activació de la Interpol, que haurien fet que els posseïdors del volum s’oferissin a tornar-lo a canvi de restar en l’anonimat i no rebre cap sanció. S’ha recuperat després de gairebé un segle que fos sostret i, amb la seva recuperació, no solament es recuperen les actes sinó que “recuperem una part del Consell General”, ja que “el retorn d’aquest llibre d’actes a Casa de la Vall no és només un fet rellevant des del punt de vista de la historiografia”. Ensenyat també ha incidit en el fet que es tracta de documents que fins ara cap expert no havia pogut consultar  i que, per tant, “podrem conèixer encara millor el nostre passat i -de fet- conèixer-nos millor a nosaltres mateixos” ha conclòs.

Durant la presentació del volum, també han intervingut l’historiador Jordi Guillamet, encarregat per part del Consell General del projecte de transcripció de les actes, que ha destacat la importància de la recuperació per comprendre la societat andorrana de l’època i les dificultats que va passar Andorra entre les guerres carlines, la França de Napoleó i la Revolució Francesa.

Finalment, ha estat el torn de Susanna Vela, presidenta de la Comissió Legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports, que en el seu discurs ha subratllat que “avui recuperem un document cabdal per entendre la nostra història i que ens aportarà llum sobre els costums i les maneres de fer de la nostra societat els segles XVII i XVIII”. Vela que ha estat cap de l’Àrea d’Arxius i Gestió de Documents del Govern d’Andorra al llarg de més de trenta anys ha relatat alguns dels fets històrics sobre els quals ara es tindrà informació detallada i de primera mà recollida en les actes del Consell General entre el 1743 i el 1864