el relat fundacional valencià (amb Policía Nacional i Guardia Civil)

La Magdalena comença amb una cavalcada del pregó amb 3.500 participants

  • Per primera vegada hi han participat els Bisbes de la Conquesta

La cavalcada del Pregó ha inaugurat les Festes de la Magdalena, en una desfilada de les tradicions, el folklore, la mitologia, els pobles i la història castellonenca en què han participat tres mil cinc-centes persones i que ha recorregut els principals carrers del centre de Castelló de la Plana.

El Pregó és un dels actes més participatius de les festes, atès que atrau ciutadans dels municipis de la rodalia per representar la cultura popular. La desfilada pren el nom dels versos que repeteix durant el recorregut el pregoner, una figura enguany representada per César Agut, que canta els versos escrits pel poeta Bernat Artola i Tomàs. Agut ha anunciat les Festes de la Magdalena per tota la ciutat mentre desfilava a cavall pels carrers plens de gom a gom i els convidava a participar-hi.

Enguany, com a novetat, hi han participat per primera vegada els Bisbes de la Conquesta, una manera de fer visible la importància de l’ajuda que van oferir al rei Jaume I en la conquesta dels territoris valencians. També ha estat una novetat l’obertura de la cavalcada que ha fet l’esquadra de gala de la policia espanyola, una manera d’homenatjar aquest cos policíac per celebrar-ne el bicentenari. Al darrere, ha desfilat l’esquadra de gala de la Guàrdia Civil i la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló.

Tot seguit, han donat pas a la part mitològica del Pregó amb la Colla del Rei Barbut, encarregada de recrear els personatges del llibre Tombatossals, de Josep Pascual Tirado: el Rei Barbut amb els seus fills Casi, Tahor i la Infantona Merilde, acompanyats pel gegant Tombatossals, nascut de l’esfondrament de dues muntanyes, Penyeta Vermella i el Tossal Gros. Anava acompanyat de Bufanúvols, Arrancapins i Tragapinyols.

Després de la part mitològica, ha estat el torn de la història fundacional de la ciutat, encapçalada per l’associació Moros d’Alqueria –amb les seves filades, que recorden les tropes dels exèrcits que van conquerir les terres valencianes–, l’associació l’Aljama i els Cavallers de la Conquesta. Aquesta darrera té com a figura central el rei Jaume I i la seva segona esposa, na Violant d’Hongria, encarnada enguany per María Rodríguez, sempre acompanyada pels seus Dons de Companya.

En aquest bloc fundacional també hi han desfilat associacions com els Cavallers Templers, l’Host del Castell Vell, el Centre Aragonès, els pirates barbarescs de la Colla Bacalao i l’associació Ecos de Aragón. Al tercer bloc han desfilat els ciutadans de cinquanta-un municipis de la rodalia.

tornar