actes Puig Antich, 50 anys

Aquest mes de març estarà marcat per l'aniversari de l'execució de Salvador Puig Antich, un fet transcendental en la història de la justícia i les llibertats a Catalunya. Cinquanta anys després, les institucions públiques, l'antiga presó Model, col·lectius llibertaris i altres entitats organitzen debats, projeccions, lectures i actuacions a la memòria de Puig Antich i al seu paper com a icona de la rebel·lió i símbol de la lluita contra la dictadura. Aquests són alguns dels més destacats:

Commemoració del 50è aniversari de l’execució de Salvador Puig Antich

26 de febrer. Institut d'Estudis Catalans

El Centre d’Història Contemporània de Catalunya i la Societat Catalana d’Estudis Històrics recordaran aquella tràgica acció d’extrema repressió del règim franquista amb una sessió acadèmica a les 18 h en la qual testimonis personals, jurídics, artístics i historiogràfics analitzaran els esdeveniments, tant catalans com espanyols i internacionals, que es van produir aleshores.

28 de febrer. Sala Pau Gil del Recinte Modernista de Sant Pau

Acte institucional de la Generalitat de Catalunya, a través del Memorial Democràtic, a la Sala Pau Gil del Recinte Modernista de Sant Pau a les 18 h.

29 de febrer. Saló de Cent

Acte institucional de l’Ajuntament de Barcelona al Saló de Cent a les 18 h.

Del 2 al 7 de març. La Model

Cada vespre, a les 19 h, la quarta galeria de la presó es convertirà en un fòrum de diàleg i record, on figures influents del món del pensament, el dret, la narrativa, el cinema, la poesia, la música i el teatre es reuniran per discutir el significat polític i social de l'herència de Puig Antich. Amb la moderació del periodista i activista David Fernàndez, aquestes trobades serviran de plataforma per compartir memòries, visions i reflexions sobre la continuïtat de les lluites passades i la seva importància en les causes contemporànies.

L’assistència a aquests actes és gratuïta, però cal reserva plaça a la web Salvador50anys.cat.

Dissabte, 2 de març: inauguració d'El compromís vigent

José Mujica (ex-pres polític i president de l’Uruguai entre el 2010 i el 2015) parlarà sobre la repressió, la pena de mort i la vigència del compromís polític. En aquesta conversa comptaran amb la participació de la historiadora Anna Sallés i el sindicalista Carles Vallejo, tots dos presos polítics durant la dictadura, i Juan Diego Botto, actor i dramaturg compromès amb la memòria històrica, sobretot amb l'assassinat de Federico García Lorca. Eduard Fernández tancarà la jornada recitant el poema Puig Antich, de Vicent Andrés Estellés.

Diumenge, 3 de març: La música, eina de lluita

En un ambient carregat de reflexió i d'expressió artística, a la quarta galeria un escenari acollirà les interpretacions en directe de músics que han utilitzat el seu talent com a eina per reivindicar i denunciar les injustícies. Figures com Lluís Llach, Anita Tijoux, Borja Penalba i David Fernàndez seran protagonistes de la sessió de diumenge al vespre.

Dilluns, 4 de març: El compromís de les lletres

El record de Salvador Puig Antich, del seu procés i de la seva execució ha perdurat fins avui gràcies a gent que hi ha dedicat anys de feina, com els periodistes Jordi Panyella i Francesc Escribano, autors de Salvador Puig Antich, cas obert i Compte enrere. Durant aquest tercer dia es plantejaran qüestions com “Quina memòria cal preservar?” i “Com es construeixen aquesta mena de relats?” Els dos periodistes estaran acompanyats per dues escriptores destacades pel seu activisme: Laura Estrepo, periodista i testimoni privilegiat del procés de pau de la guerrilla colombiana de l’M-19, i Núria Cadenes, periodista i guanyadora del premi Lletra dʼOr 2021 per la novel·la Guillem, sobre l'assassinat del jove antifeixista Guillem Agulló. Com a cloenda, el poeta David Castillo i l'historiador Ferran Aisa oferiran una performance politicopoètica.

Dimarts, 5 de març: Teatre de combat

El 2 de març del 1974, a la presó de Tarragona, gairebé simultàniament a l'hora de l'execució de Puig Antich, també va ser condemnat al garrot vil el jove Georg Michael Weizel, conegut llavors com a Heinz Chez. El 1977, el grup de teatre Els Joglars va portar als escenaris l'obra La Torna, basada en el consell de guerra que va dictar aquella sentència de mort. Aquest muntatge teatral va acabar amb membres d'Els Joglars empresonats a la Model i uns altres fugint del país en plena Transició democràtica. Gairebé cinquanta anys després, es rescaten imatges i veus d'aquell muntatge. David Fernàndez i l'actor Ferran Rañé (exmembre d'Els Joglars) recordaran l'impacte de La Torna i el judici a Els Joglars. A més, debatran sobre el significat i la importància del teatre de combat amb l'escriptor Jordi Coca, l'actriu i dramaturga Berta Prieto i el dramaturg i director de teatre Sergi Belbel.

Dimecres, 6 de març: El cas Puig Antich, 50 anys després

En aquesta jornada, dedicada a l’aspecte jurídic, el debat vol recuperar una incògnita permanent del cas Puig Antich: si les noves legislacions espanyoles, europees i internacionals permetran algun dia revocar la sentència del jove anarquista. Les veus dels experts legals orientaran els assistents sobre l'estat i l'evolució de la revisió del cas. Una taula rodona amb la participació de Francesc Caminal, un dels advocats de la defensa; la penalista Olga de la Cruz; el catedràtic en dret constitucional Xavier Arbós; l'advocat de la família Puig Antich, Sebastià Martínez Ramos; i l'advocada de l'organització Irídia, Sònia Olivella. El més destacat serà una connexió en directe amb un condemnat a mort afroamericà, Keith Lamar, que fa trenta anys que espera a la presó d’Ohio l’hora de l'execució al corredor de la mort i ens explicarà, de manera versionada, com viu aquesta situació.

Dijous, 7 de març: Cinema de compromís

El cinema ha estat una eina crucial en la preservació i difusió de la memòria històrica. La pel·lícula Salvador (Puig Antich), dirigida per Manuel Huerga, destaca com un exemple significatiu en aquest sentit. Durant l’última jornada es farà una breu repassada de l’obra. S'hi sumaran altres cineastes com Fernando León de Aranoa, la directora palestina Najwa Najjar i la directora catalana Belén Funes. Com a cloenda de les jornades, a les 20.30 h, acompanyat per les germanes Imma, Montse, Carme i Merçona Puig Antich, David Fernàndez conduirà una reflexió sobre els sis vespres dedicats a la memòria i la lluita per reivindicar la figura de Salvador Puig Antich.

De l'1 al 3 de març. Ateneu Harmonia

L’Ateneu Harmonia acollirà actes organitzats pels col·lectius llibertaris i excompanys del MIL de l'1 al 3 de març. Es duran a terme concerts amb Joan Isaac al capdavant i la intervenció de Jo Solana o Jaume Arnella. També debats amb les intervencions de Jean Marc Rouillan, exmembre del MIL, i Ricard de Vargas Golarons, vinculat també al MIL, entre més. El dia 3 hi haurà, com cada any, un acte al cementiri de Montjuïc, davant la tomba de Salvador Puig Antich, on es llegirà un manifest. A les 17 h s'inaugurarà la imatge en grans dimensions de Salvador Puig Antich en una paret de Vallcarca, entre els carrers de la Farigola i Cambrils, a l’espai conegut popularment com la plaça d’Uri Caballero. És una obra del muralista Roc Blackblock. El programa es pot consultar a l'enllaç següent.

5 de març. Sense Ficció a 3cat

A les 22.15 h, s'emetrà a TV3 Puig Antich: el llibre vermell, un documental que narra la història de l'anarquista català des d'una doble òptica: l'anàlisi i reconstrucció detallada dels fets que van dur l'estat franquista a condemnar-lo a mort, i la vivència personal dels que el van acompanyar de prop. El documental aporta informacions inèdites, com ara la possible presència de micròfons a la sala de deliberacions del consell de guerra, i revisa les irregularitats d'una causa que, 50 anys després, continua tancada dins d'una caixa forta.