ACTUALITAT notícies SISTEMA ELECTORAL

La província va ser la base operativa de la transició. Adolfo Suárez va organitzar el partit UCD amb el decisiu suport dels governs civils i les diputacions provincials. La llei electoral que va regular les primeres eleccions democràtiques va ser un vestit a mida d’ UCD, amb una molt calculada prima de diputats a les províncies menys poblades. Amb aquella llei electoral i amb l’intens suport de la televisió pública era pràcticament impossible que Suárez perdés el 15 de juny del 1977. Aquella llei electoral continua vigent i és molt difícil de modificar en els seus punts substantius, ja que l’elecció dels diputats per circumscripció provincial està blindada per la Constitució (article 68.2). La província és la biga mestra de l’edifici polític espanyol.
16-II-22, E. Juliana, lavanguardia

*punts substantius*: article 68.2 de la Constitución española:
La circunscripción electoral es la provincia. Las poblaciones de Ceuta y Melilla estarán representadas cada una de ellas por un Diputado. La ley distribuirá el número total de Diputados, asignando una representación mínima inicial a cada circunscripción y distribuyendo los demás en proporción a la población.

Por qué el sistema electoral español favorece a los grandes partidos:  cuánto vale tu voto según la provincia en la que vivas | Elecciones  generales 2023Elecciones en Alemania. Las claves para entender su sistema electoral.