neix Cultura Activa, entitat per a la promoció del català a Andorra

  • L’organització, agermanada amb Òmnium, treballarà en favor dels drets dels catalanoparlants

Andorra comptarà a partir de dilluns amb una nova entitat de promoció de la llengua i la cultura catalana. Serà Cultura Activa, una organització que estarà agermanada amb Òmnium Cultural i presidida per la filòloga Maria Cucurull.

L’entitat, que ja compta amb 150 socis, preveu impulsar projectes propis i d’altres en xarxa amb organitzacions del Principat. En concret, treballarà en favor de la llengua i dels drets dels catalanoparlants des de l’activisme i la societat civil. Així, s’impulsaran campanyes adreçades a escoles i comerços, com també el món educatiu o sanitari. També promocionarà continguts en català, especialment per al públic infantil i juvenil, a internet i als mitjans de comunicació.

D’altra banda, des de Cultura Activa s’ha explicat que volen ser un nou agent de la societat civil que vetlli per una aplicació correcta de la llei de llengua oficial andorrana. “Tot recordant que ser l’única llengua oficial i tenir un estat propi no garanteix viure plenament en català i que cal una societat civil organitzada ambiciosa, exigent i mobilitzada, que pressioni les institucions i desplegui la seva tasca”, han explicat en declaracions a l’ACN.

També han indicat que aprofitaran l’estructura de l’organització per promoure estratègicament l’activitat cultural andorrana, des de la difusió d’actes existents i la creació de referents propis fins a l’establiment de convenis amb altres agents culturals, com ara museus o teatres.

La presidenta, Maria Cucurull, estarà acompanyada per una junta transversal de persones procedents d’àmbits molt diversos, que tindran l’objectiu comú de treballar per la llengua catalana i la cultura com a pilars fonamentals. L’entitat s’ha inaugurat oficialment aquest dijous amb un acte al Comú d’Escaldes.

Durant l’acte d’inauguració, el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha assegurat que existeix una gran oportunitat per garantir els drets lingüístics a Europa. “Tant a Catalunya com a Andorra hem de caminar amb pas ferm per treballar amb les institucions respectives perquè utilitzin totes les eines al seu abast perquè el català tingui el reconeixement que li pertoca”, ha afirmat.