primer treball conjunt Andorra - Catalunya

Els governs de Catalunya i Andorra han acordat per primera vegada un pla de treball conjunt. La consellera Meritxell Serret ha rebut la ministra d’Afers Exteriors d’Andorra, Imma Tor, per tal d’oficialitzar-lo. Entre les prioritats del pla de treball entre governs hi ha la col·laboració en infrastructures, residus, salut i energia, la cooperació transfronterera o l’oficialitat del català a les institucions europees. El govern té previst de tenir plenament operativa la delegació a Andorra durant el primer semestre de l’any. La trobada dona continuïtat a la reunió d’alt nivell que va mantenir el passat setembre el president Aragonès amb el cap de govern d’Andorra, Xavier Espot.

Entre les iniciatives destacades per col·laborar entre Catalunya i Andorra hi ha la cooperació entre les Forces Elèctriques d’Andorra, l’empresa pública catalana de l’Energia i l’Institut Català d’Energia; l’impuls de la participació d’Andorra al Centre de Teràpies Avançades de Catalunya; l’ús de les unitats de cures intensives (UCI) i del servei de cirurgia pediàtrica de baixa complexitat de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell per part de la ciutadania del Pirineu català; o la millora i la promoció de l’Aeroport Andorra – la Seu d’Urgell. Serret i Tor també han tractat l’oficialitat del català a les institucions europees, una qüestió d’interès comú.

A més, la consellera i la ministra han ratificat la constitució del Grup de Treball sobre Reptes Transfronterers amb l’objectiu de disposar d’un espai de diàleg sobre qüestions transfrontereres. En aquest grup es preveu fer un seguiment transversal de la cooperació en curs i acordar accions conjuntes en relació amb la qualitat de vida de la ciutadania d’ambdós territoris, el desenvolupament sostenible o la qüestió de l’habitatge, entre altres. La reunió dóna continuïtat a la que hi va haver entre presidents en què es va acordar l’elaboració d’un Pla de treball per desplegar l’acord de col·laboració entre el govern català i Andorra de 2009, així com la creació de quatre grups de treball sectorials (residus, energia, salut i infraestructures) i un altre d’específic sobre reptes transfronterers.

Finalment, la consellera ha traslladat a la ministra que la delegació del govern a Andorra, amb la delegada Anna Vives al capdavant, es trobarà plenament operativa durant el primer semestre d’aquest any. D’aquesta manera, la Generalitat pretén consolidar i enfortir les relacions de bon veïnatge amb Andorra i intensifica els lligams en l’àmbit institucional, cultural i econòmic, potenciant la presència i el prestigi de la llengua catalana al món.

1-1-24, vilaweb