transhumància d’Andorra, patrimoni immaterial UNESCO

La transhumància d’Andorra ha estat inclosa a la llista del patrimoni immaterial de la UNESCO. D’aquesta manera, en el comitè intergovernamental del patrimoni cultural immaterial de la UNESCO, fet a la República de Botswana, s’ha decidit d’afegit, a proposta d’una candidatura transnacional, Andorra, així com l’estat espanyol i francès, a l’ampliació de la inscripció de la Transhumància, moviment estacional dels ramats.

Entre els arguments per a la inscripció, el comitè avaluador ha destacat el paper dels ramaders en la documentació, la transmissió i la promoció de la transhumància; així com l’impacte econòmic i social als països on es practica, més enllà de l’activitat ramadera pròpiament dita. A més, també han remarcat que la transhumància és beneficiosa per als ecosistemes, ja que contribueix a preservar les races locals i millora la fertilitat del sòl. La inscripció inicial del 2019 incloïa solament Àustria, Itàlia i Grècia, però ara s’ha ampliat a set estats més, que són Andorra, l’estat espanyol, el francès, així com Albània, Croàcia, Luxemburg i Romania.

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, ha valorat aquesta inscripció com un reconeixement a una de les pràctiques ramaderes  més ancestrals, la qual no solament forma part del patrimoni natural, sinó també del patrimoni cultural andorrà. Per la seva banda, el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha destacat que aquest nou reconeixement de la UNESCO arriba poques setmanes després d’haver reconegut la FAO el sistema agro-pastoral d’Andorra com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial.

Aquesta és la tercera inscripció andorrana a la llista de patrimoni immaterial després de les Festes del foc del solstici d’estiu al Pirineu i de les Festes de l’ós del Pirineu, també presentades en candidatures transnacionals.

6-12-23, vilaweb