Qüestió de Països: cal bastir un moviment unitari en defensa del català

Els sindicats majoritaris de l’ensenyament es comprometen a construir un moviment unitari per a defensar el català

  • Representants de l'STEI, la USTEC-STEs i l'STEPV denuncien que hi ha una operació de substitució lingüística

Els principals sindicats de l’ensenyament de les Illes Balears, el Principat i el País Valencià s’han compromès a col·laborar per construir un moviment unitari per a defensar el català a les escoles i instituts, arran dels atacs perpetrats pels governs d’extrema dreta i les intromissions judicials en contra de la immersió. En aquest sentit, els representants de l’STEI, la USTEC-STEs i l’STEPV han alertat que es va forjant una operació de substitució lingüística.

En el cas de les Illes, el secretari general de l’STEI, Miquel Gelabert, ha destacat la força de la campanya “No toqueu l’escola en català“, a la qual ja s’han adherit més cinquanta centres, que volen plantar cara a la voluntat de Vox de segregar l’ensenyament amb la introducció de línies educatives exclusivament en castellà.

Així mateix, ha lamentat que “alguns s’omplin la boca amb la llei de normalització lingüística”, tenint en compte que l’únic consens real ha estat deixar-la en un calaix i no desplegar-la plenament. “Si es revisa la llei, es pot veure que en la resta d’àmbits no s’ha treballat per aquesta normalització, i això s’ha de posar sobre la taula a les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià”, ha dit.

Gelabert ha insistit que la comunitat educativa continua activa i ha deixat la porta oberta a convocar les mobilitzacions que calguin per a defensar l’escola en català.

En defensa de la immersió

Del Principat, ha intervingut la portaveu de la USTEC-STEs, Iolanda Segura, que ha dit que el retrocés del català a les aules era “un reflex d’allò que passa a la societat”. Per això, ha animat les organitzacions que defensen la llengua que facin un front comú per a “preservar la cohesió social que ofereix el model d’immersió lingüística”.

En aquest sentit, ha criticat que la Generalitat “no cuida la llengua catalana en cap àmbit” i ha reclamat que calia lluitar per preservar la immersió, que ha definit com un model de consens de tota la societat.

“A això se’hi ha de sumar una ofensiva de grups polítics de dreta i ultradreta que volen liquidar aquest model i l’ús de la llengua catalana. Una cosa que va venir amb la llei Wert, conjuntament amb una sentència del TSJC perquè el 25% de les classes fossin en castellà. Això suposa una llosa massa grossa contra el sistema d’immersió”, ha dit.

Segura també ha dit que no hi havia dades que demostressin que el castellà perillava pas, com diuen els partits espanyolistes, i ha recordat que els alumnes del Principat tenen més bones competències en castellà que no pas els castellanoparlants d’altres parts de l’estat.

“Una regressió brutal”

Quant al País Valencià, el responsable d’acció sindical de l’STEPV, Marc Candela, ha repassat les polítiques del govern de Carlos Mazón, que ha anunciat la derogació de la llei de plurilingüisme i el nou model educatiu de lliure elecció de la llengua, fet que podria comportar “una regressió brutal de l’ensenyament en català”.

Candela ha lamentat que aquesta normativa, aprovada pel Botànic, s’inspirés en la sentència del TSJC en contra de la immersió i l’aplicació de la llei Wert. Així doncs, la norma preveu un mínim de 25% de castellà, un 25% de català i els centres decideixen si s’augmenten les hores d’una llengua o l’altra, tenint en compte que també hi ha un percentatge reservat per l’anglès.

“La Conselleria d’Educació, gestionada pel PP, n’ha anunciat la derogació, i això és una contradicció perquè és la llei dels percentatges i a Catalunya la van defensar a mort i ara sembla que no és vàlida”, ha assenyalat.

“Ara hi ha una situació d’agressions constants en català. Amb els governs del PP, com a mínim se’ns perdonava la vida, però ara, amb el govern de PP i Vox, és un intent d’aniquilació de qualsevol cosa que soni a català”, ha sentenciat.