Espot es reuneix amb el copríncep Macron a París per tractar de l’acord d’associació amb la UE

  • Els mandataris han presentat els principals objectius de la legislatura, centrats en l’habitatge i en l'acabament de la negociació per a assolir un acord d’associació amb la Unió Europea

El copríncep francès, Emmanuel Macron, ha rebut el cap de Govern, Xavier Espot, i el síndic general, Carles Ensenyat, en la primera trobada institucional de la legislatura que s’ha fet avui a la tarda al palau de l’Elisi de París. Durant la reunió, els mandataris han presentat els principals objectius de la legislatura centrats en l’habitatge i en la finalització de la negociació per assolir un acord d’associació amb la Unió Europea.

Espot ha exposat en quin punt es troben les negociacions amb la UE. En aquest sentit, ha destacat que la solució per a la lliure circulació de persones ja es troba pràcticament acordada, i que l’entesa sobre el protocol de serveis financers està força encarrilada. Així doncs, Espot ha sol·licitat al copríncep Macron el seu suport i acompanyament perquè les entitats bancàries d’Andorra puguin accedir als mecanismes de liquiditat equivalents als dels bancs dels països membres a través del Banc de França.

El cap de Govern ha manifestat que el suport i l’ajuda del copríncep seran cabdals i ha reiterat la finestra d’oportunitat que suposa per a Andorra tancar un bon acord amb la Comissió Europea en les properes setmanes, i, en tot cas, abans que se celebrin eleccions al Parlament Europeu.

Emmanuel Macron, a més, s’ha compromès a visitar de nou Andorra el 2024. L’única ocasió que va venir al país va ser el setembre de 2019.

Xavier Espot i Carles Ensenyat visitaran al copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, el divendres a les 17.00.

Vint-i-sis ambaixadors acreditats a Andorra presenten les cartes credencials al copríncep

Un cop acabada la trobada amb el cap de Govern, el Palau de l’Elisi ha acollit l’acte de presentació de les cartes credencials al copríncep francès per part d’un total de vint-i-sis ambaixadors de països acreditats a Andorra. A l’acte també hi ha participat la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor.

Durant l’acte, Macron ha encoratjat els diversos ambaixadors a impulsar la cooperació bilateral amb Andorra, alhora que ha mostrat el suport pels projectes internacionals i multilaterals dels país, en particular l’acord d’associació amb la UE.

D’aquesta manera, han presentat credencials davant el copríncep els ambaixadors d’Espanya, Canadà, Luxemburg, Bèlgica, Finlàndia, Lituània, Ghana. Ucraïna, Bangladesh, Pakistan, Grècia, Azerbaidjan, Indonèsia, Cuba, Índia, Àustria, Armènia, Polònia, Mongòlia, Alemanya, Mèxic, Kosovo, Japó, Bòsnia i Hercegovina, Eslovàquia i Sud-àfrica.