convocatòria d’eleccions comunals el 17 de desembre

  • A les parròquies d'Ordino i Canillo es renovarà el cònsol major

El cap de govern d’Andorra, Xavier Espot, ha anunciat al consell de ministres la convocatòria d’eleccions comunals el diumenge 17 de desembre. Avui es publicarà la convocatòria al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra i amb això s’engegarà l’engranatge electoral.

La data electoral havia estat triada pel conjunt dels cònsols de les set parròquies el mes de setembre, amb la voluntat de renovar la composició dels comuns. Espot s’estimava més que fos el 3 de desembre, per evitar que la campanya electoral coincidís amb el pont de la Puríssima, però el ministre portaveu, Guillem Casal, defensava que el pont no havia d’afectar gens el procés electoral. La presentació de candidatures es podrà fer la setmana entrant: del dilluns 6 al divendres 10; i la campanya electoral serà del 3 al 15 de desembre.

Les eleccions portaran un canvi de cònsol major a Ordino, la tercera de les set parròquies andorranes: Josep Àngel Mortés no podrà tornar-s’hi a presentar perquè ja ha exhaurit els dos mandats que permet la llei. A la parròquia de Canillo, la primera i més extensa d’Andorra, també hi haurà un canvi, perquè Francesc Camp va anunciar que renunciava a la reelecció després de dotze anys a primera línia política. La resta de cònsols majors podran tornar-se a presentar: Laura Mas a Encamp, Olga Molné a la Maçana, David Astrié a Andorra la Vella, Josep Majoral a Sant Julià de Lòria i Rosa Gili a Escaldes.

Es podrà demanar el vot per correu del 6 al 24 de novembre i es podrà votar anticipadament del 4 al 16 de desembre a les 13.00.

Els espais de propaganda incorporaran subtítols i s’usarà la llengua de signes, pictogrames o símbols per als qui tenen dificultats cognitives, a més del Braille o dispositius que converteixin les dades en àudio per a cecs.