XI Festival del Tibet i de Drets Humans 7-12 Novembre 2023


CANVI A LA PROGRAMACIÓ
XI FESTIVAL DEL TIBET I DE DRETS HUMANS
7-12 Novembre 2023
(ENTRADA LLIURE)

 

 


 
Lamentem informar que part de la nostra programació es veurà alterada perquè li han denegat el visat per a vindre a Barcelona a l'artista tibetà Kalsang Damchoe i a una de les monges del monestir de Jangchub Choeling. Una altra de les monges convidades tampoc podrà venir per problemes de salut. Esperem poder comptar amb la vostra comprensió. Moltes gràcies!
 
La celebració del nostre tradicional FESTIVAL DEL TIBET I DE DRETS HUMANS, del 7 al 12 de novembre, té l'objectiu d'acostar la cultura de tibetana i informar sobre la situació del poble tibetà, dins i fora del Tibet.
 
Com cada any també, totes les activitats són gratuïtes i se celebraran en la nostra seu (C/ Rosselló, 181), a excepció del documental AMALA sobre la vida de la germana de Sa Santedat el Dalai Lama, que es farà al Cinema Verdi de Barcelona. Reserva de entradas: info@casadeltibetbcn.org 93 207 59 66
 
Esperem que pugueu gaudir d'aquest programa que hem organitzat amb molt d'afecte i que només és possible gràcies al suport de l'Ajuntament de Barcelona.
 

INAUGURACIÓ

 

EXPOSICIÓ AJORNADA
Thangkes de gran format de l'artista tibetà Kelsang Damchoe, sobre la vida del iogui Milarepa
Martes 7 Noviembre 19 h
 
Malauradament, un any més el nostre artista convidat, Kalsang Damchoe ha tingut problemes per a aconseguir el visat. És ja la tercera vegada! Estem fent un recurs a l'ambaixada d'Espanya a Delhi i esperem que finalment puguem presentar les precioses thangkes de gran format, pintades a mà, sobre la vida del iogui Milarepa. Us hi informarem així que tinguem una resposta que, esperem, sigui positiva.
 
 
MANDALA
Cerimònia d'inici de mandala de sorra per les monges convent de Jangchub Choeling
Dimecres 8 Novembre 19 h
 
Per primera vegada al nostre país, dues monges (en comptes de quatre com havíem anunciat), del convent de Jangchub Choeling, en el campament de refugiats tibetans de Mungod (Sud de l'Índia), elaboraran un mandala de sorra a la nostra seu. El director de la Fundació Casa del Tibet, Thubten Wangchen, participarà de la cerimònia d'inici del mandala.
 
 

CONFERÈNCIA
«El moviment prodemocràtic de Hong Kong: Reformarà el panorama polític internacional?» amb el dissident hongkonguès Simon Cheng con el dissident hongkongnés Simon Cheng
Dijous 9 Novembre19 h
 
Enguany, el nostre convidat internacional és l'activista de Hong Kong que viu exiliat a Londres, Simon Cheng, detingut per les autoritats xineses l'agost de 2019 quan tornava d'un viatge de negocis en Shenzhen. És el fundador de l'organització sense ànim de lucre Hongkongers in Britain (Hongkonguesos a la Gran Bretanya). Una oportunitat de conèixer de primera mà si funciona, i com, el principi d'«un país, dos sistemes».
 
 

CONFERÈNCIA
Sobre la vida de les monges en el convent i com aconseguir el grau de geshema
Divendres 10 Novembre 19 h
 
El procés d'examen geshema és extremadament rigorós, dura un total de quatre anys, a una ronda per any. En el període d'exàmens de dotze dies, les monges han de realitzar exàmens tan orals (debats) com a escrits. Les monges són examinades —durant la totalitat del seu curs d'estudi de disset anys— dels Cinc Grans Textos Canònics.
 
 

CONCERT
Mantres i oracions interpretades per a les monges de Jangchub Choeling
Dissabte 11 Novembre 18 h
 
L'oració és una invocació o acte de culte a través de diverses formes. És en gran part una expressió ritual de desitjos d'èxit en la pràctica i en l'ajuda a tots els éssers. En el budisme tibetà, el cant és el mitjà tradicional per a orar. És la preparació de la ment per a la meditació, especialment com a part de la pràctica formal.
 

CLOENDA

 

ESTRENA DE CINEMA
Première del documental AMALA en el VERDI. Presentació i col·loqui a càrrec de Thubten Wangchen
Diumenge 12 Novembre 11:30 h
 
Aquesta pel·lícula narra la història de la germana menor del Dalai Lama, Jetsun Pema, les seves lluites, pèrdues i èxits, que li van valer l'apel·latiu d'Amala o «mare» en tibetà. Amb imatges inèdites de la seva històrica visita al Tibet en 1980, la pel·lícula també dona una idea de l'estat de l'educació al Tibet. Durada 50 minuts. Any 2022. Director Geleck Palsang. Idioma: anglès i tibetà amb subtítols en castellà. IMPORTANT: És necessari reservar entrada amb anterioritat.
 
 

DISSOLUCIÓ DEL MANDALA
Cerimònia amb les monges del convent Jangchub Choeling y Thubten Wangchen
Diumenge 12 Novembre 18 h
 
Una vegada finalitzat el mandala de sorra, les monges faran un ritual davant aquesta geometria sagrada abans de destruir-la, per a simbolitzar la impermanència de totes les coses. Les sorres de colors es beneeixen i, en general, es dipositen en un riu o en la mar. En la Fundació Casa del Tibet, després de la seva dissolució, la sorra es repartirà entre els assistents.
 
 
+ info
 
 
Organitza                                                             Amb el suport de
 
 

Amb gran alegria ens complau anunciar un any més la celebració del nostre tradicional FESTIVAL DEL TIBET I DE DRETS HUMANS, del 7 al 12 de novembre, dedicat a acostar la cultura de tibetana i informar sobre la situació del poble tibetà, dins i fora del Tibet. Com cada any també, totes les activitats són gratuïtes i se celebraran en la nostra seu (C/ Rosselló, 181), a excepció del documental AMALA sobre la vida de la germana de Sa Santedat el Dalai Lama, que es farà al Cinema Verdi de Barcelona. Esperem que pugueu gaudir d'aquest programa que hem organitzat amb molt d'afecte i que només és possible gràcies al suport de l'Ajuntament de Barcelona.

INAUGURACIÓ
Exposició de Thangkes sobre la vida de Milarepa

Dimarts 7 de novembre 2023
19 h.- Exposició de thangkes de gran format pintades a mà per l'artista tibetà Kelsang, resident a Dharamsala, Índia.

Kalsang Damchoe (1973/03/03), va néixer a Dharamsala, a l’Índia. Allí va fundar el 2012 l'escola de pintura «Kalsang Thangka Painting School», de la qual és director. Ha format a nombrosos estudiants en pintura tradicional tibetana sobre seda coneguda pel nom de thangkas, una labor que té com a objectiu fonamental la preservació d'una important tradició artística tibetana. A més d'ensenyar sobre aquest art, ha creat col·leccions de thangkes de grans dimensions sobre la vida del Dalai Lama (2015). Per primera vegada mostrarà a Barcelona la seva col·lecció sobre la vida del iogui Milarepa.
Vida de Milarepa

Jetsun Milarepa (Tibet, 1052-1135) és considerat un dels més famosos ioguis i poetes del Tibet i una de les grans figures de l'escola Kagyu del Budisme Tibetà. En la tradició budista tibetana es considera a Milarepa el primer tibetà que va aconseguir la il·luminació, després del Buda històric Sakyamuni. La seva trajectòria va ser extraordinària: des de la pràctica de la màgia amb fins criminals en la seva joventut fins als més alts cims de la santedat en la seva maduresa, passant per les més terribles proves i la pràctica del més increïble ascetisme, són un testimoni impressionant del qual és capaç l'esperit humà. Després de penedir-se de les seves pràctiques màgiques amb fins de venjança, Milarepa va ser deixeble del gran Marpa Lotsawa, el Traductor (Índia, 1012-1097, va portar la transmissió dels ensenyaments Budistes al Tibet des de l'Índia, incloent-hi els ensenyaments i els llinatges de Vajrayana i el Mahamudra).

En acabar, s'oferirà el tradicional arròs dolç amb fruits secs (dresil), khabses (galetes tibetanes), chai (te dolç) i pica-pica.

Dimecres 8 de novembre 2023
19 h.- Cerimònia d’inici de mandala de sorra per a les monges convent de Jangchub Choeling

Per primera vegada al nostre país, quatre monges tibetanes del convent de Jangchub Choeling, del campament de refugiats tibetans de Mungod (Sud de l’Índia), elaboraran un mandala de sorra a la nostra seu. El director de la Fundació Casa del Tibet, Thubten Wangchen, participarà de la cerimònia d'inici del mandala.

Dijous 9 de novembre 2023
19 h.- Conferència "El moviment prodemocràtic de Hong Kong: Reformarà el panorama polític internacional?" amb el dissident hongkonguès Simon Cheng

Aquest any, seguint la línia de les conferències d'edicions anteriors de convidar experts que expliquin en primera persona el seu coneixement de la Xina real que no sol sortir a la premsa, hem convidat a l'activista de Hong Kong que viu exiliat a Londres, Simon Cheng.  (https://en.wikipedia.org/wiki/Simon_Cheng). Cheng va ser detingut per les autoritats xineses l'agost de 2019 quan tornava d’un viatge de negocis en Shenzhen. Les autoritats xineses van afirmar que va ser arrestat per «sol·licitar prostitutes», la qual cosa Cheng va negar i va afegir que els agents xinesos el van torturar en un intent de fer-lo confessar que era un espia britànic que va estar involucrat en la instigació de les protestes de Hong Kong del 2019. Posteriorment, Cheng va fugir a Londres i se li va concedir asil el juny de 2020.

Resum de la conferència:
Després de les protestes de 2019 i la imposició per Pequín de la nova Llei de Seguretat Nacional (NSL) a Hong Kong en 2020, hem tingut pocs treballs acadèmics que resumeixin i revisin les causes profundes i les conseqüències d'aquests transcendentals esdeveniments per a Hong Kong, per al present i el futur del seu moviment de drets humans i per a la resta del món. Ara és el moment adequat per a revisar el passat recent i extreure les lliçons que es poden extreure d'aquests esdeveniments sobre una sèrie de temes com el disseny constitucional dels sistemes polítics, l'estructura de les relacions internacionals, l'espectre polític i les tendències ideològiques històriques.

Biografia del ponent:
Activista prodemocràtic exiliat a Hong Kong, fundador de l'organització sense ànim de lucre Hongkongers in Britain, amb seu en el centre de Londres. Simon va estudiar Ciències Polítiques, Relacions Internacionals i Estudis Europeus en la Universitat Nacional de Taiwan i en la London School of Economics, i va treballar en comerç i inversions en el Consolat General Britànic de Hong Kong. A causa de la seva ferma postura a favor de la democràcia, Simon és conegut per molts quan va ser detingut per les autoritats xineses, perseguit per la policia de seguretat de l'Estat, estigmatitzat pels mitjans de comunicació estatals, i ara com a refugiat polític i ciutadà britànic (d'ultramar) al Regne Unit.

És un pioner que proposa per primera vegada tres etapes noves, però separades, del moviment prodemocràtic de Hong Kong en l'era de la «llei de seguretat nacional (estatal)» de Hong Kong: «Autoajuda» (Haven Assistance), “Autosuficiència” (hongkonguesos a Gran Bretanya) i «autopotenciació» (Parlament «en l'ombra» de Hong Kong, recentment rebatejat en Parlament de Hong Kong). I continua estant en primera línia per a desenvolupar-les.

Simon creu fermament en una via ascendent per a l'emancipació democràtica que podria mantenir al públic massiu compromès amb els activistes, al mateix temps que consolida la diàspora exiliada en solidaritat amb la fe en la democratització de tornada a les seves antigues i noves ciutats d'origen. Les seves tàctiques i estratègies estan assolint que els drets humans dels hongkonguesos formin part de la política social i dels assumptes interns del Regne Unit i dels seus aliats democràtics a tot el món, i que la seva labor sobre el llegat del BN(O) de Hong Kong amb el pla de reassentament es consideri una part essencial del patrimoni britànics i universal, la història, el valor i el futur.

Divendres 10 de novembre 2023
19 h.- Conferència sobre la vida de les monges i com aconseguir el grau de Geshema

Jangchub Choeling Nunnery és una societat d'educació i benestar dedicada a brindar educació filosòfica budista superior a totes les edats i està oberta a totes les aspirants a monges de totes les tradicions. El procés d'examen Geshema és extremadament rigorós, dura un total de quatre anys, a una ronda per any. En el període d'exàmens de 12 dies, les monges hauran de realitzar exàmens tan orals (debats) com a escrits. Les monges són examinades —durant la totalitat del seu curs d'estudi de 17 anys— dels Cinc Grans Textos Canònics. En graduar-se, després d'aquests anys d'estudi, són elegibles per a presentar-se a l'examen final de Geshema. Després de completar els seus quatre anys d'intens examen de Geshema, poden obtenir un títol de Geshema que equival a un doctorat en Filosofia Budista.

Dissabte 11 de novembre 2023
18 h.- Concert de mantres i oracions interpretades per a les monges de Jangchub Choeling

L'oració és una invocació o acte de culte a través de diverses formes. És en gran part una expressió ritual de desitjos d'èxit en la pràctica i en l'ajuda a tots els éssers. En el budisme tibetà, el cant és el mitjà tradicional per orar. És la preparació de la ment per a la meditació, especialment com a part de la pràctica formal.

CLOENDA
Projecció del documental “AMALA” al Cinema Verdi
i Dissolució del mandala de sorra a la Fundació Casa del Tibet

Diumenge 12 de novembre 2023
11:30 h -  Documental AMALA a la Sala 1 del Cinema Verdi de Barcelona. Presentació a càrrec de Thubten Wangchen i col·loqui en finalitzar la pel·lícula amb les Geshemas de Jangchub Choeling
Duració 50 minuts. Any 2022. Director Geleck Palsang. Idioma: anglès i tibetà amb subtítols en castellà
. Tràiler

Sinopsi
Aquesta pel·lícula narra la història de la germana menor del Dalai Lama, Jetsun Pema, les seves lluites, pèrdues i èxits, que li van valer l'apel·latiu de Amala o «mare» en tibetà. Amb imatges inèdites de la seva històrica visita al Tibet en 1980, la pel·lícula també dona una idea de l'estat de l'educació al Tibet. Després de la mort de la seva germana, es va fer càrrec de la guarderia per a nens tibetans refugiats en una petita ciutat del nord de l'Índia. Sota la seva direcció, la guarderia es va transformar en una de les escoles per a refugiats tibetans de major èxit: les escoles del Llogaret Infantil Tibetà. Aquest documental es va presentar en el recent Festival de Venècia 2023.

Diumenge 12 Novembre 18 h
Cerimònia de dissolució del mandala de sorra amb les monges convent de Jangchub Choeling i Thubten Wangchen

Una vegada finalitzat el mandala de sorra, després d'hores d'elaboració, és arribat el moment de la seva dissolució. Les monges pregaran davant d’aquesta geometria sagrada abans de destruir-la,  per simbolitzar la impermanència de totes les coses. També per a recordar que tot està en procés de canvi i en moviment, que tot és temporal. Les sorres de colors es beneeixen i, en general, es dipositen en un riu o al mar. A la Fundació Casa del Tibet, després de la seva dissolució, la sorra es repartirà entre els assistents.