coacció lingüística a la Salut Pública

Una veïna de Catarroja, a l’Horta Sud, ha denunciat a la Plataforma per la Llengua que una metgessa del centre mèdic del municipi la va discriminar per parlar en català a la consulta, i que la coordinadora del centre també la va pressionar perquè s’expressés en castellà.

Els fets van passar el 2 d’octubre, quan la denunciant, que ja ha interposat una reclamació, anar a urgències perquè tenia un refredat fort. Explica que, a la meitat de la seva explicació, la doctora la va tallar i li va exigir que ho fes en castellà. Davant la voluntat de la pacient de mantenir la llengua, la metgessa li va dir que no la podria atendre i va negar-se a tramitar-ne la baixa laboral, en cas que no canviés al castellà.

Just després d’aquests fets, va entrar a la consulta la coordinadora del centre mèdic, que va donar la raó a la metgessa i va obligar la pacient a canviar de llengua. Davant d’aquesta exigència, la denunciant va discutir amb la coordinadora del centre per defensar que tenia dret a ser atesa en català, i això la va fer sentir “humiliada i amenaçada”. La Plataforma per la Llengua ha enviat una carta al centre per a fer arribar els fets i conèixer la seva versió.

El 2022 es van triplicar les queixes per discriminacions lingüístiques en l’àmbit sanitari 

23-10-23, vilaweb