’inasequible al desaliento' prohibicionisme sobre el català

21-10-23, vilaweb

Compromís ha denunciat que el PP i Vox han exclòs els espectacles en català de la Mostra de Pallasses i Pallassos de Xirivella. La formació ha assenyalat en un comunicat que serà la primera vegada en la història de la mostra, que enguany en fa trenta, en què tots els espectacles es faran exclusivament en castellà.

Segons que diu Compromís, ha estat una condició innegociable implantada pel nou regidor de Cultura, Lorenzo Monrós, de Vox. Així ho va confirmar ell mateix en la comissió informativa municipal de Cultura, amb el beneplàcit de la batllessa del PP, Paqui Bartual, segons que han explicat.

“Durant els trenta anys de Mostra han sigut incomptables els artistes valencians o catalans que han oferit espectacles en la nostra llengua sense cap problema i amb gran èxit de públic”, ha dit Ricard Barberà, portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Xirivella.

Barberà, que espera que, malgrat tot, la Mostra siga un èxit, recorda que en el ple del juliol ja va demanar la dimissió del regidor d’extrema dreta, quan va eixir a la llum l’intent de censurar l’actuació de les Dones Clown Xirivella. “Per la meua part, continuaré anant als espectacles com tots els anys, però no podem consentir que l’extrema dreta jugue amb el prestigi de la Mostra i cree un conflicte que abans no havia existit mai. Ni la Mostra, ni el públic, ni els artistes, ni el personal que l’organitza s’ho mereixen. El senyor Monrós hauria d’anar-se’n a sa casa i la batllessa Paqui Bartual, demanar disculpes i rectificar”, ha dit Barberà.