les protestes fan retirar a Vox la proposta d’excloure Alacant de la zona catalanoparlant

Una concentració a la porta de l'ajuntament ha defensat de mantenir la ciutat en la zona de predomini lingüístic català

El grup municipal de Vox a Alacant ha decidit, finalment, de retirar la declaració institucional del ple municipal que demanava a les Corts Valencianes de modificar la llei d’ús i ensenyament del valencià per excloure la ciutat de la zona de predomini lingüístic català i incloure-la a la zona castellanoparlant.

Després de protestes i comunicats d’entitats i institucions en contra de la reforma, el portaveu de Vox, Mario Ortolá, ha dit que, dues hores abans, els havien comunicat que les tres anteriors declaracions institucionals aprovades en termes similars havien fet efecte i que la Generalitat ja treballaria en una reforma “per a eliminar la imposició lingüística a la ciutat d’Alacant”. Així que, finalment, l’han retirada. Prèviament, han demanat a l’equip de govern que es comprometi a pressionar i vigilar la Generalitat i ha dit que, si no s’avançava en aquesta línia, tornarien a presentar el text. Com a resposta, la portaveu del PP, Mari Carmen de España, ha dit que s’hi comprometien i que hi donaven suport.

La portaveu socialista, Ana Barceló, ha denunciat que Vox negociés amb el grup del PP en el plenari. “Estava condicionant la retirada al fet que vostès acceptaren alguna cosa que no sabem gaire bé què és”, ha dit. Igualment, el portaveu de Compromís, Rafa Mas, ha qüestionat que la portaveu del PP hagi pogut intervenir en el debat respecte de la declaració institucional i la resta de portaveus no.

Quan el portaveu de Vox ha confirmat que la retiraven, hi ha hagut aplaudiments de l’oposició d’esquerres i del públic, que ha assistit al ple amb cartells de ‘Sóc d’Alacant, estime el valencià’. Uns cartells que també s’han vist a la porta de l’ajuntament, on hi havia una concentració de la Plataforma Alacant pel Valencià, integrada per associacions, partits i sindicats.

El conseller d’Educació i Universitats, José Antonio Rovira, ja va anunciar la setmana passada una modificació per la via d’urgència de la llei de plurilingüisme per a les zones castellanoparlants, amb la qual pretén que, a partir del curs 2024-2025, el català deixi de ser llengua vehicular en l’ensenyament en les zones castellanoparlants. Tot plegat comportaria que a Alacant el català podria passar a ser una assignatura optativa.

Aquesta és la quarta vegada que Vox porta al ple aquesta iniciativa, sempre amb el suport del PP. La incorporació d’Alacant a la zona de predomini lingüístic castellà també afectaria la retolació, atès que la Generalitat ha de retolar únicament en català, o en català i castellà amb el català en primera posició, en les zones de predomini lingüístic valencià i, en canvi, en les zones castellanoparlants, el català és opcional.

Entitats de l’ensenyament, com ara el departament de filologia catalana de la Universitat d’Alacant, havien lamentat la iniciativa de modificar la llei i han denunciat que menysté el fet que la territorialització original de la llei d’ús i ensenyament de la llengua no es fonamenta en els percentatges d’ús lingüístics, sinó en quina és la llengua històrica del territori. Per la seva banda, Escola Valenciana ha publicat un manifest –”Alacant, ens plantem pel valencià!“– en defensa del català que de moment supera les 16.000 signatures. “No volem una Alacant que mire d’esquena al seu passat, al seu present i al seu futur. Perquè no volem una Alacant amputada. Perquè volem una Alacant en valencià. Ja n’hi ha prou”, diu el text.

Jordi Badia: “Tenim una llengua molt rica i som tan carallots que l’abandonem”


L’amnistia pot salvar Espanya d’una condemna segura i contundent a Estrasburg


“Som a Espanya, i Catalunya no és res”: nou cas de discriminació lingüística al parador de Begur


Xavier Masgrau: “La votació d’Òrrius sobre la independència vol bellugar consciències”