la Festa Estellés torna a connectar el país per reivindicar el poeta

  • La celebració es fa de manera simultània a València, Castelló, Palma, Barcelona, Perpinyà i Brussel·les, amb connexions en directe , entre les ciutats

Com cada any al setembre, les entitats culturals més destacades dels Països Catalans organitzen la Festa Estellés, o el Sopar Estellés. És una trobada poètica i gastronòmica per a honorar la figura del poeta Vicent Andrés Estellés, nascut el 4 de setembre de 1924, ara fa noranta-nou anys. Avui, la festa se celebra de manera simultània a València, Castelló, Palma, Barcelona, Perpinyà i Brussel·les, amb connexions en directe entre les ciutats.

A València, l’acte es farà a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, al carrer de Sant Ferran, 12. Començarà a les 19.30 i el conduirà Santi Moyano.

A Castelló, el sopar es farà al restaurant Sísif, al carrer de Menéndez i Pelayo, 18. La gent ha estat convocada a les 20.00.

A Palma, l’acte es farà a la Tertúlia cafè-teatre, al carrer d’Ausiàs March, 19. Començarà a les 20.00 i hi haurà un recital del poeta Miquel Àngel Adrover.

A Barcelona, la Festa Estellés serà a la Casa València, al carrer de Còrsega, 335. L’acte, que començarà a les 20.00, serà conduït per Anna Claramonte. També hi haurà una actuació musical de Mel de Romer.

A Perpinyà, es trobaran a la Casa Camprodon, la nova seu d’Òmnium a Catalunya Nord, per fer la connexió en vídeo.

A Brussel·les, la festa serà a la Bruselako Euskal Etxea, al carrer Fernand Bernier, 10, a les 19.30. Durant el sopar, es recitaran poemes i versos del poeta de Burjassot, i hi haurà l’actuació de la cantautora valenciana Esther. A més a més, l’Espai Valencià de Bèlgica també organitza per segon any el Festival Estellés, que serà el dia 23 i comptarà amb el grup Auxili com a cap de cartell. Es farà a La Vallée, al carrer Adolphe Lavallée, 39.

Les entitats organitzadores de la Festa Estellés simultània d’enguany són: Acció Cultural del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Ca Revolta, Escola Valenciana, la Societat Coral el Micalet, el Col·lectiu Ovidi Montllor, el PEN Català, l’Obra Cultural Balear, Òmnium Cultural, l’Espai País Valencià de Barcelona, l’Espai Valencià de Bèlgica, el Casal Català de Brussel·les i el Casal de Perpinyà.

L’origen de la Festa Estellés

La primera Festa Estellés es va fer l’any 2010 per iniciativa de dos entusiastes, els escriptors Josep Lozano i Àlan Greus, ambdós d’Alginet (Ribera Alta). “La idea va sorgir quan Josep va veure un documental que parlava de la festa de Robert Burns, el poeta escocès per excel·lència, i que consistia a fer un sopar i recitar poemes de l’autor, i va pensar que es podria fer alguna cosa semblant a les terres de parla catalana”, explica Greus.

D’aquesta manera, d’ençà del 2010, hi ha unes quantes poblacions que celebren durant el mes de setembre les seves particulars festes Estellés per a reivindicar la figura i l’obra del poeta. Al començament, eren una desena, però cada any se n’hi afegeixen més i, segons la carta de convit, l’any passat fou l’any que es van fer més actes de la Festa Estellés: vuitanta-quatre. Podeu consultar els cartells de les celebracions d’enguany.