Mònegue abandona les negociacions per a l’acord d’associació que compartia amb Andorra

  • La ministra d'Afers Exteriors d'Andorra assegura que les negociacions avancen molt bé i que aquesta decisió no hi tindrà cap impacte

Mònegue ha suspès les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea. El motiu ha estat, segons que explica la delegació monegasca, “l’observació compartida de la impossibilitat de conciliar les demandes de la Unió Europea amb les línies vermelles establertes”, i això ha portat totes dues parts a decidir que no es podia arribar a cap acord i a no continuar les negociacions.

L’any 2015, va començar la negociació amb l’objectiu d’aconseguir un acord equivalent al de l’Espai Econòmic, com tenen Islàndia, Liechtenstein i Noruega, però per al qual cal el suport unànime dels estats membres. La voluntat era que hi hagués un acord marc per a Mònegue, San Marino i Andorra, i després, protocols específics per a cada un dels estats. Tanmateix, ara Mònegue hi renuncia. Sobre això, la ministra d’Afers Exteriors d’Andorra, Imma Tor, ha assegurat que les negociacions avancen molt bé i que aquesta decisió no tindrà impacte en les negociacions que continuen per part d’Andorra i San Marino, malgrat que bona part de l’acord es tractés de manera conjunta entre els tres estats.

Mònegue ha dit que “la Unió Europea és un soci privilegiat i ho continuarà essent” i que vol “continuar el diàleg i reflexionar, amb la Unió Europea, sobre les maneres d’enfortir aquesta relació”.