"L’estafa d’Andorra" denuncia que ha desaparegut de les cerques d'Amazon

Alba Domingo
Barcelona. Dissabte, 29 d'agost de 2020. elnacional.cat

L'estafa d'Andorra Amazon

El documental 'L'estafa d'Andorra', un reportatge nord-americà sobre les greus conseqüències que va tenir la irrupció de l'Operació Catalunya, la policia patriòtica espanyola, a Andorra, ha desaparegut de les cerques d'Amazon Prime, la plataforma on es podia veure. Així ho han denunciat els mateixos creadors, que han explicat a través d'una piulada que en desconeixen el motiu.

estafa andorra

Imatge: El reportatge no apareix al buscador

'L'estafa d'Andorra' no apareix al buscador de cerques si un usuari intenta trobar-lo però, en canvi, sí que està disponible per aquells qui ho tenien desat a la "llista de seguiment" de la plataforma. Sigui com sigui, per evitar la censura, els creadors han decidit penjar el reportatge en obert a Youtube.

Por razones que nadie puede explicar, La Estafa De Andorra ha desaparecido de la búsqueda de Amazon. Por eso lo hemos puesto en vivo en YouTube. ¡Comparte y re-tuitea! https://youtu.be/wrvpawFzC3Y #andorrahustle #laestafadeandorra #ericmerola

 

 

El documental

El reportatge del cineasta americà Eric Merola, mostra les vicissituds del banc BPA, i com va acabar esdevenint una "víctima necessària" de la policia patriòtica espanyola. El documental està rodat en anglès i té subtítols en castellà i hi apareixen el president català a l'exili, Carles Puigdemont, i l'advocat Gonzalo Boye, així com el president Artur Mas, entre d'altres.

Merola afirma que en iniciar la investigació “no era conscient de la profunditat de la història i de com es relacionava amb la guerra encoberta entre Madrid i Catalunya”.

En la presentació del reportatge, s'explica que l'incentiu perquè el govern espanyol carregués contra la BPA va ser que era part de l'Operació Catalunya a Espanya, "una operació encoberta patrocinada per l'Estat per soscavar el progrés dels esforços de Catalunya per separar-se d'Espanya". "BPA va ser atacada a causa de la suposició que membres de la direcció catalana (el president Jordi Pujol, el president Artur Mas i el vicepresident Oriol Junqueras) tenien els seus diners dipositats al BPA. La policia espanyola opinava que destruir els comptes bancaris dels líders catalans ajudaria a guanyar la seva guerra contra Catalunya", apunta el director.