Héctor Schugman (*La revolución desconocida. Ukrania, 1917-1921, la gesta makhnovista*)


*La revolución desconocida. Ukrania, 1917-1921, la gesta makhnovista*, Héctor Schugman, pdf, 279 pgs

 

Un altre llibre, contemporani i viscut en primera persona:
*Historia del movimiento makhnovista*, Pedro Archinov
>>> el llibre, AQUÍ, pdf, 214 pgs <<<
>>> el llibre AQUÍ, per capítols <<<


Les gestes, no pas només militars, de la comunitat makhnovista al sudest d'Ucraïna són net exemple del tòpic de com la realitat, els fets, superen sovint els guions de més difícil credibilitat.

Des d'aquest punt de vista, la macknovtchina esdevé un frenètic esforç de supervivència comunitària en un caòtic contexte geohistòric. Una supervivència regida des de la visió anarquista de la condició humana. Heroic. Com ho fou, tot just uns mesos, el governar anarquista del principi de la Segona República. Amb el mateix final, pels mateixos liquidadors, que l'aventura de Nestor Mackhnò.

Indiscutit és que la bandera negra de la insurrecció camperola davant alemanys i austríacs primer, nacionalistes de Petliura després, i, sobretot, els exèrcits blancs (Denikin) fou el que li va permetre a en Trotsky el temps suficient per fer operatiu un Exèrcit Roig que ho fou, de roig, per la sang d'enemics i d'aliats, de tzaristes i de revolucionaris, ...i amb especial dedicació, d'anarquistes.

Resti el destí de la tropa de Kronstadt, com a exemple exemplar del que els Tzars Rojos tenien preparat pels qui, abnegadament, creieren en la revolució.

 

PDF) La Revolución desconocida Ukrania 1917-1921, la gesta Makhnovista |  Celinda Del Mar - Academia.edu