Còrsega proposa a Catalunya crear un espai regional

Per primera vegada, ha tingut lloc una visita oficial del president del Consell Executiu de Còrsega, a Catalunya.

Convidat pel govern català per a una reunió bilateral, Gilles Simeoni, va ser rebut dilluns a Barcelona, per part del President de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, amb qui es va reunir en una cara a cara durant dues hores. L’objectiu era establir les bases d’una cooperació sostenible en les esferes política, econòmica i cultural, entre Catalunya i Còrsega per tenir un pes polític a Europa i a la Mediterrània.

Gilles Simeoni explica al diari Corse Net Infos, en una llarga entrevista, la seva proposta per considerar la cooperació multilateral de cara a estructurar un espai polític de la Mediterrània occidental. “Hem proposat de reflectir sobre una cooperació multilateral per estructurar políticament l’espai de la Mediterrània occidental. Catalunya podria jugar un rol de locomotora arran del seu pes demogràfic, econòmic i polític”, explica el president cors. I pensa que a Puigdemont l’hi va semblar bé, “Globalment, té interès a jugar, des d’un punt de vista geoestratègic, un rol de locomotora en el context d’un desplaçament del centre de gravetat d’Europa vers la Mediterrània i el Sud.”

Després de parlar de l’articulació d’aquest possible nou espai polític europeu, el President cors, també va apuntar una “cooperació bilateral” entre Còrsega i Catalunya, que es podria estendre a l’economia, els transports, el reforç de les rutes aèries, promoció lingüística, integració…

No és la primera vegada que el govern català manté contactes en aquest àmbit del mediterrani occidental, el novembre del 2005 el Conseller Primer de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló, realitzava un viatge institucional per obrir vies de col·laboració entre Sardenya i Catalunya, entrevistant-se en aquell moment primer amb el Síndic de l’Alguer i amb el President de Sardenya Renato Soru, una política de col·laboració que de manera més constant es manté a l’Alguer, però que segurament manca de consolidar en l’àmbit sard.