alcaldes de la Franja, en defensa del català a l’Aragó

Els ajuntaments de la Franja de ponent s'han unit per defensar el català i per aquest motiu tenen la intenció de presentar una moció contra l'avantprojecte de la nova llei de llengües de l'Aragó que es va fer públic fa unes setmanes. Els alcaldes no estan d'acord amb la modificació que planteja el text formulat pel govern del PP on s'elimina el terme ''català'' per referir-se a la llengua que es parla a la Franja de Ponent i s'opta per la denominació ''aragonès oriental''.

Aquesta mesura va ser adoptada dimarts durant una reunió que va tenir lloc a Benavarri amb l'assistència d'alcaldes de set consistoris de la Franja així com representants dels professors de català i de pares d'alumnes. Més enllà, però, en la reunió també es va reivindicar la continuïtat de l'ensenyament optatiu del català a l'Institut de Graus, que el govern d'Aragó ha anunciat que se suprimirà.

Aquesta nova polèmica sobre la denominació del català a la Franja va sorgir com a conseqüència de l'avantprojecte de llei de llengües del govern aragonès del PP, que considera el castellà llengua oficial de la comunitat i estableix que hi ha dues llengües més: ''l'aragonesa pròpia de les àrees pirinenca i prepirinenca'', és a dir l'aragonesa, i la ''llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental'', el català de la Franja.

4-VII-12, acn, ara

Els ajuntaments de la Ribagorça aragonesa s'han unit per defensar el català i per aquest motiu tenen la intenció de presentar una moció contra l'avantprojecte de la nova llei de llengües de l'Aragó que es va fer públic fa unes setmanes. Els alcaldes no estan d'acord amb la modificació que planteja el text formulat pel govern del PP on s'elimina el terme "català" per referir-se a la llengua que es parla a la Franja de Ponent i s'opta per la denominació "aragonès oriental". Aquesta mesura va ser adoptada abans d'ahir durant una reunió que va tenir lloc a Benavarri amb l'assistència d'alcaldes de set consistoris de la Franja així com representants dels professors de català i de pares d'alumnes.

Segons van confirmar fonts de l'Ajuntament de Benavarri dimarts al vespre va tenir lloc una reunió al consistori amb diferents alcaldes de la Ribagorça aragonesa així com representants de la comunitat educativa per defensar el català i oposar-se a l'avantprojecte de la nova llei de llengües de l'Aragó en relació al canvi de denominació de la llengua per "aragonès oriental".

A la reunió es va decidir que es presentarien mocions als ajuntaments per rebutjar la llei però també per reivindicar la continuïtat de l'ensenyament optatiu del català a l'Institut de Graus, que el govern d'Aragó ha anunciat que se suprimirà.

Aquesta nova polèmica sobre la denominació del català a la Franja va sorgir fa unes setmanes quan el govern popular de l'Aragó va presentar l'avantprojecte de llei de llengües que ja va dir que modificaria durant la campanya electoral. El nou text considera el castellà llengua oficial de la comunitat i estableix que hi ha dos llengües més "l'aragonesa pròpia de les àrees pirinenca i prepirinenca", és a dir l'aragonesa, i la "llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental".

5-VII-12, acn/ddg, diaridegirona