Alegría, el primer Ajuntament contra l’exempció de l’IBI a l’Esglèsia Catòlica

L'Ajuntament d'Alegría/Dulantzi és el primer que sol.licita a la Diputació Foral d'Àlava que elimini l'exempció de l'Impuesto sobre Bienes Inmuebles (IBI) a favor de l'Esglèsia Catòlica

Documento con fecha viernes, 09 de marzo de 2012. Publicado el viernes, 09 de marzo de 2012. laicismo.org
Autor: Vasco Press. Fuente: El Correo.

El ple municipal d'Alegria va aprovar ahir una moció per la qual insta a la Diputació Foral d'Àlaba al fet que elimini l'exempció de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) a favor de l'Església Catòlica sobre els béns patrimonials. "No entenem que si el Vaticà pagui l'IBI a Itàlia, per què aquí no?", afirma el regidor socialista Natxo Sáenz.
Alegria-Dulantzi, un poble de la Llanada Alabesa, està governat per un alcalde d'una agrupació independent, que suma quatre regidors; mentre que Bildu té tres edils, el PNB dos i tant PP com PSE un cadascun.
Segons ha explicat el regidor socialista, aquesta exempció també s'aplica quan els béns i les obres estan relacionades amb activitats alienes al culte i purament mercantils que el seu objectiu és l'obtenció d'ingressos. "Això ocorre per exemple en inversions immobiliàries o explotacions comercials que realitzen en competència amb empreses privades, o fins i tot públiques, que sí estan subjectes al pagament d'impostos".
La moció socialista va sortir aprovada pel vot de qualitat de l'alcalde perquè en la votació va haver-hi empat a cinc -va faltar un edil, de l'agrupació que governa-. A favor del plantejament de Sáenz van votar, a més d'ell, el propi regidor, els seus dos companys de formació i un representant de Bildu. I en contra, els altres dos corportivos de Bildu, els dos del PNB i el del Pàg.
Així mateix es va instar a la Diputació alabesa a eliminar la casella de l'Impost sobre la renda de les Persones Físiques, Imposat sobre el Valor Afegit i Impostos especials "amb la finalitat de que sigui destinat com a finançament per als ajuntaments".
També s'insta al Govern d'Espanya a revisar el Concordato entre l'Estat espanyol i la Santa Seu sobre assumptes econòmics.

 

Documento con fecha miércoles, 07 de marzo de 2012. Publicado el viernes, 09 de marzo de 2012.
Autor: Redacción.Fuente: La Voz de Asturias.

Conscienciar a l'opinió pública sobre els privilegis fiscals de l'església catòlica. Això és el que s'ha proposat la plataforma IBI: o tots o cap que ahir es va presentar de manera oficial. Promoguda per l'associació Astúries Laica, la plataforma està integrada, de moment, per partits polítics com el PSOE (representat per la seva joventuts), IU o Equo; sindicats com CSI o Suatea, la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes (FAPAS), la Federació Asturiana Memòria i República i una pléyade d'associacions juvenils i culturals.

La plataforma neix a Gijón encara que té vocació regional. No obstant això, és a Gijón on pretén quallar. La metodologia: concentracions i l'assistència a plens municipals. També s'han posat en contacte amb la Federació d'Associacions de Veïns (FAV) perquè la idea es difongui entre els seus socis. “A Espanya es recapta malament, poc i de manera injusta”, va criticar ahir José Luis Iglesias, president d'Astúries Laica. “No s'exigeix, per un acord amb el Vaticà, que la insitución espanyola amb més patrimoni, l'església, pagui l'IBI. Hem perdut 3.000 milions d'euros”, va afegir.