AMLO: continuïtat d’un franquisme sense Franco

10-XI-22, vilaweb

https://www.dailymotion.com/video/x8fe5jd   (youtube, 1' 3")

Malgrat els canvis dels darrers anys a Espanya, el Pacte de la Moncloa i l’avenç de la democràcia, van mantenir el franquisme sense Franco“. Aquesta és la contundent declaració que ha fet el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, sobre l’estat espanyol. Ho ha dit en una conferència de premsa avui, on ha comentat els resultats d’una enquesta de popularitat de dirigents mundials, en què el president Pedro Sánchez només ha tingut un 33% d’acceptació com a dirigent mundial.  “No puc dir com és l’oposició allà, però ja us ho podeu imaginar”, ha continuat.

No és la primera vegada que el president mexicà es pronuncia sobre l’estat espanyol en una conferència de premsa. El febrer va proposar de posar en pausa les relacions amb Madrid, tot i que posteriorment va matisar que no es tractava d’una ruptura, sinó d’un temps de reflexió per “internalitzar” que ja no hi té cabuda el “saqueig” ni la “corrupció”.

Les paraules del mandatari mexicà ja van causar aleshores malestar al govern espanyol, i el ministre d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, van demanar-ne un aclariment. Va dir que el govern no ha fet cap acció que pugui justificar una declaració d’aquesta mena, i va recordar que la relació entre els dos països és estratègica i que va més enllà de declaracions verbals.

 

No és la primera estira-arronsa que protagonitza el president de Mèxic amb l’estat espanyol. De fet, sempre s’ha mostrat molt crític amb el llegat colonial del país i en unes quantes ocasions ha exigit disculpes a Espanya. En aquest sentit, va enviar al rei Felipe VI una carta reclamant que: “L’estat espanyol admeti la seva responsabilitat històrica ​​per les ofenses comeses durant la conquesta i ofereixi les disculpes o rescabalaments polítics que convinguin”.