cal frenar les -suïcides- retallades a la Ciència a Espanya

“Si el coneixement et sembla car, prova amb la ignorància”. Amb la frase de Derek Bok acaben els investigadors aquesta missiva a què s’estan adherint no només investigadors espanyols i molts d’altres que han hagut de marxar fora d’Espanya, sinó també ciutadans anònims. Segons el parer dels científics, els polítics han de ser coherents amb el missatge que llancen a la societat: “No poden mantenir la retòrica del canvi a un model productiu basat en el coneixement mentre tots els passos que fan van en la direcció oposada, i produeixen irremeiablement un dany greu a la infraestructura científica”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

signa el teu suport a la
carta oberta per la Ciència a Espanya

"Si el coneixement et sembla car,
prova amb la ignorància."

El sistema d’investigació espanyol està molt perjudicat a conseqüència de les retallades que hi ha hagut des del 2010. Més ajustos suposarien senzillament el col·lapse del sistema, fet que danyaria greument i a llarg termini la investigació a Espanya, un dels motors del creixement i de l’ocupació. Ara com ara, la situació és tan insostenible que difícilment es pot mantenir la competitivitat, per la qual cosa més retallades són inassumibles... Aquests són alguns dels arguments que les principals organitzacions espanyoles d’investigadors esgrimeixen en una carta en la qual demanen al Govern central que salvi la ciència de les noves retallades que es preveuen en els pressupostos generals de l’Estat, que presentaran al març. A la missiva, penjada a internet, s’hi estan afegint desenes d’investigadors, entre els quals hi ha el físic Juan Ignacio Cirac o Miguel Delibes de Castro, professor d’investigació del CSIC a l’Estació Biològica de Doñana.

La carta, consensuada per la Confederació de Societats Científiques d’Espanya, CC.OO. (R+D), la Federació de Joves Investigadors i la plataforma Investigació Digna, recorda que en les properes setmanes, “i malgrat la recomanació de la Comissió Europea que les retallades per controlar el dèficit públic no afectin la inversió en R+D+i”, el Govern podria aprovar uns pressupostos generals de l’Estat que “farien mal a curt i llarg termini al ja molt debilitat sistema d’investigació espanyol” i “contribuirien a col·lapsar-lo”, indiquen. Segons el seu parer, això implicaria “el manteniment d’un model econòmic obsolet que ja no és competitiu i que és especialment vulnerable a tota mena de contingències econòmiques i polítiques”.

Per això, demanen als responsables polítics que no duguin a terme “una altra reducció” de la inversió en R+D+i. i que s’inclogui l’R+D entre els “sectors prioritaris” per permetre que es produeixi l’oferta de places d’ocupació pública i la contractació a organismes públics d’investigació, universitats i centres tecnològics. “Això evitaria una fuga de científics i personal investigador de la qual el país trigaria dècades a recuperar-se”, assenyala la missiva.

Els científics recorden que el Govern espanyol té la intenció de no oferir ni una sola plaça durant aquest curs, una cosa que és “insostenible” ja que la plantilla fixa dels centres d’investigació s’està reduint acceleradament perquè no es cobreixen les jubilacions (l’edat mitjana és entre 50 i 55 anys, i arriba als 58 al CSIC). “Mentrestant, la resta de la plantilla queda relegada, en el millor dels casos, a una concatenació de contractes de curta durada. El resultat és una pèrdua important de competitivitat perquè formar equips i captar finançament requereix un grau d’estabilitat que un gran nombre d’investigadors encara no tenen al seu pic de productivitat”. Per això, exigeixen que es flexibilitzi la contractació en investigació per permetre una planificació de recursos humans. “Altrament –avisen–, no s’assoliran els objectius marcats i l’abandonament de línies d’investigació suposaria una pèrdua d’inversió important”.

10-III-12, C. López, lavanguardia