la Comissió Europea, a Madrid pel canviant desviament del dèficit públic espanyol

La Comissió Europea ha enviat un equip de tècnics al Ministeri d'Hisenda a Madrid per analitzar i verificar in situ els comptes públics espanyols del 2011 i les causes de l'enorme desviament del dèficit públic que es va produir a final d'any -quan es va situar en el 8,5% del PIB en lloc del 6% al que s'havia compromès prèviament amb la UE-, com ha avançat aquest diari en la seva edició impresa.

Com el Govern de Mariano Rajoy solament havia transmès dades soltes sobre el desviament del dèficit i no facilitava la informació detallada reclamada per l'Executiu comunitari, el comissari d'Assumptes Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, va decidir enviar aquesta setmana un equip d'experts per verificar a la seu del ministeri espanyol les causes del desviament del dèficit que es va produir en l'últim mes de l'any passat. Els tècnics han tornat als seus països aquest divendres.

La Comissió Europea vol saber quins van ser les partides de la despesa pública responsables del desviament, i si aquest és conseqüència de les circumstàncies conjunturals de la crisi o de causes estructurals com la falta de control de la despesa pública en les comunitats autònomes. Rehn també vol conèixer què mesures pensa adoptar el Govern per redreçar la situació i quins són els ajustos previstos per al pressupost del 2012 abans d'estudiar la petició de Rajoy de suavitzar l'objectiu de dèficit públic pel 2012. El Govern ha anunciat que situarà el dèficit a final d'any en el 5,8% del PIB en lloc del 4,4% al que s'havia compromès amb la UE.

L'Executiu comunitari ha criticat amb duresa en diverses ocasions “el canvi constant” de les xifres de dèficit públic d'Espanya del 2011. “Al novembre, Espanya va indicar que podria haver-hi una desviació de l'objectiu d'unes quantes dècimes i que l'objectiu se situaria entre el 6% i el 7%. Al desembre el nou Govern anuncia que el dèficit serà del 8% i fa una setmana que en realitat és del 8,5%”, ha assenyalat el portaveu de Rehn.

L'Eurogrup espera que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, faciliti dilluns que ve en la reunió prevista a Brussel·les una detallada informació sobre la situació del dèficit públic espanyol i sobre els plans governamentals d'ajust per sanejar els comptes públics durant el 2012 i per evitar nous descontrols.

"La credibilitat i la confiança és fonamental i per obtenir-la cal practicar el que es predica", ha reiterat en diverses ocasions el portaveu de Rehn. "Espanya va evitar ser intervinguda en el 2010 perquè l'anterior Govern va adoptar les mesures necessàries i va complir els objectius pactats", ha recordat el citat portaveu.

9-III-12, I. Oliveras, elperiodico

Espanya va anunciar el dèficit en una roda de premsa a Brussel·les, sense anticipar als seus socis comunitaris, adduint que és una "decisió sobirana" davant una conjuntura que ha canviat. Diversos economistes van advertir que davant els nous nombres és impossible demanar-li a Madrid que redueixi el seu dèficit d'un 8,5% a un 4,4% del seu PIB en deu mesos, la qual cosa implicaria un total de retallades benvolgudes en 44.000 milions d'euros en aquest període.

Però la Comissió Europea vulgues que Espanya expliqui al més aviat possible les raons d'aquest desfasament, si és responsabilitat del govern central o de les comunitats autònomes i es va queixar a més de que Madrid variï els nombres constantment.

Fins a novembre, se'ns deia que Espanya anava a estar lleugerament per sobre de l'objectiu" d'aquest 6%. "El 30 de desembre de 2011, se'ns va comunicar que podria ser dos punts superior, i fa pocs dies, hem passat a dos punts i mitjà (per damunt), la qual cosa ja és un desviament considerable", va afirmar Altafaj.

Brussel·les va reiterar a Espanya que ha de lliurar al més aviat possible el seu pressupost de 2012.

"Necessitem informacions completes sobre l'incompliment del pressupost per 2011 i les raons. Necessitem informacions completes sobre el projecte del pressupost del govern espanyol per aquest any i el següent", va declarar a París el comissari europeu per a Assumptes Monetaris, Olli Rehn.

En cas contrari, la Comissió Europea va amenaçar amb sancions a Espanya, que durant anys va ser considerada com un dels seus membres model.

Llavors, "si fos necessari", la Comissió "farà les seves recomanacions al Consell en el marc de l'article 126" del Tractat europeu, que preveu infligir sancions a Estats per dèficit excessiu, va afegir.

Les sancions contemplades podrien anar del 0,2% al 0,5% del PIB espanyol (un mínim de 2.000 milions d'euros).

Segons diverses fonts, països com Holanda o Bèlgica, obligats a realitzar considerables esforços per respectar les seves metes pressupostàries, veurien amb mals ulls que Espanya es beneficiï d'una eventual indulgència.

9-III-12, eluniversal.com