ja hem concedit Un Bil.lió d’euros de crèdit... als bancs

El Banc Central Europeu (BCE) va prestar ahir la xifra rècord de 529.530,81 milions d'euros a un tipus fix del 1% i a un termini de tres anys, amb el que ha injectat una mica més d'un bilió d'euros (equivalent al PIB d'Espanya) explicant la primera subhasta de desembre. En aquesta ocasió, 800 entitats financeres de la zona euro van demanar diners prestats enfront d'un total de 523 al desembre, quan van obtenir 489.000 milions.

... Segons fonts solvents, els bancs espanyols podrien haver sol·licitat fins a un 20% dels fons adjudicats, la qual cosa equivaldria a uns 106.000 milions d'euros.

... La injecció de fons a tres anys per part del BCE ha permès relaxar significativament la pressió sobre el deute dels països de la perifèria de l'euro a través del denominat Sarkotrade, pel qual els bancs reben diners al 1% i ho inverteixen en deute públic a interessos del 3%, 4%, 5% i fins a 6%, molt més atractius, la qual cosa genera un benefici de manera senzilla per a la banca, augmenta els seus marges operatius i les seves reserves, encara que incrementa significativament les seves carteres de bons sobirans.

1-III-12, M. Estapé Tous, lavanguardia