la UNESCO ha de cancelar definitivament el Premi Obiang

- dossier per la retirada del Premi Obiang de la UNESCO 

La UNESCO HA de cancelar el Premi Obiang en forma definitiva
Sectors crítics repudiEn proposta d'Obiang d'adoptar un nou nom per al premi, 27 de Febrer de 2012, HRW
el pare

(París) – Durant la seva propera reunió, el Consell Executiu de la UNESCO hauria d'abolir un premi finançat pel president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo de Guinea Equatorial i que porta el seu nom, van assenyalar avui set organitzacions de la societat civil. Està previst que el Consell adopti una decisió definitiva sobre el premi durant la sessió que tindrà lloc a París del 27 de febrer al 10 de març de 2012.

La UNESCO ha posposat en diverses oportunitats qualsevol determinació sobre el premi davant les veus que es van alçar a tot el món en contra del president Obiang, el mandat del qual ha estat associat amb alts nivells de corrupció, repressió i pobresa a Guinea Ecuatorial. El setembre de 2011, la directora general de la UNESCO, Irina Bokova, instà al president Obiang a cancelar el premi com una “prova de generositat” amb l'organització. El novembre, el Govern de Guinea Ecuatorial anuncià en canvi que el president Obiang estava disposat a “renunciar” a que el premi d'investigació en ciències de la vida, creat el 2008, “dugui el seu nom”. Les organitzacions de la societat civil indicaren que la UNESCO hauria de rebutjar rotundament aquesta proposta.

el fill

“El premi UNESCO-Obiang està associat de manera irreversible amb la repressió i l'alt nivell de corrupció que caracteritza al govern del president Obiang”, afirmà l'arquebisbe Desmond Tutu, guanyador del Premi Nobel qui ha repudiat el premi en nombroses oportunitats. “Donar un nou nom al premi no ofereix cap resposta a aquests assenyalaments ni dissipa els dubtes sobre l'origen dels fons amb els quals es finança”.

Diverses organitzacions de la societat civil i persones destacades que s'han oposat al premio UNESCO-Obiang han posat l'accent que la campanya global per aconseguir la seva cancel·lació no té a veure solament amb el nom. Diverses persones que van ser guardonades amb el Premi Mundial de Llibertat de Premsa Guillermo Cano, per exemple, es van manifestar en contra del premi UNESCO-Obiang i assenyalaren que el règim autoritari del president Obiang no és compatible amb el treball dut a terme per la UNESCO a favor de la llibertat d'expressió. El Govern de Guinea Equatorial no permet que periodistes de mitjans estatals transmetin informació crítica sobre el president Obiang i, com a resultat, nombrosos ciutadans no tenen accés a notícies sobre la controvèrsia entorn d'aquest premi.

els cotxes del fill

Les investigacions sobre corrupció que es troben actualment en curs a França, Espanya i Estats Units contra el president Obiang, alguns dels seus familiars o els seus socis més propers augmenta les preocupacions que la corrupció es troba arrelada en els més alts nivells del Govern de Guinea Equatorial. Al setembre, les autoritats franceses decomisaren 11 luxosos automòbils valuats en més de US$ 5 milions que pertanyen al fill gran del president Obiang, Teodoro Nguema Obiang (“Teodorín”), i que es trobaven en una mansió en un exclusiu districte de París on aquest últim resideix quan es troba a França. La confiscació es va produir a poca distància de la seu de la UNESCO, on alguns dies després diversos delegats reiteraren la seva decissió anterior de suspendre aquest controvertit premi.

El 14 de febrer, les autoritats franceses donaren principi a una segona requisa a la residència d'Obiang a París en el marc d'una investigació per pressumptes actes de malversació. Durant la requisa, que conclogué el 23 de febrer, la policia hauria incautat al menys dos camions amb valuoses antigüetats i obres d'art comprades per Teodorín. Segons versions de la premsa, es creu que aquests articles tindrien un valor no menor a 40 milions d'euros.

el iot del fill

L'octubre, el Departament de Justícia dels Estats Units presentà un recurs per a decomisar bens per un valor de més de US$ 70 milions que pertanyen a Teodorín, i sostingué que aquest comprà els articles amb fons obtinguts a través de “extorsió i/o apropiació indeguda, robatori o malversació de fons públics”.

Els advocats de Teodorín a França i Estats Units han impugnat les denúncies contra el seu client.

El 13 d'octubre, pocs dies després de que la UNESCO acordés extendre la suspensió del premi, el president Obiang nomenà Teodorín com a delegat permanent adjunto del país davant la UNESCO. Segons la opinió general, la decissió no és més que un intent per aconseguir que rebi immunitat diplomàtica a França.

“El president Obiang pretén utilitzar a la UNESCO en forma indeguda per millorar la seva imatge i protegir al seu fill de problemes legals”, va afirmar Tutu Alacant, director de l'organització no governamental EG Justice i exiliat de Guinea Equatorial. “La UNESCO hauria de revocar el premi Obiang i enviar així un missatge rotund que el seu nom no es ven al millor postor”.

Centenars de persones i desenes d'organitzacions, moltes d'elles de països africans, es van oposar a aquest controvertit premi i van exigir que la suma de US$3 milions s'utilitzi en canvi per mitigar els alts nivells de pobresa que existeixen en aquest país petrolier.

Segons l'Informe sobre Desenvolupament Humà 2011 de les Nacions Unides, el producte brut intern (PBI) per càpita de Guinea Equatorial, de US$ 31,779, és equiparable al de Japó i Itàlia, i es posiciona per sota del de França amb una diferència de tan sols US$ 2,000. Malgrat això, les precàries condicions de vida situen a Guinea Equatorial en el lloc 136 entre els 187 països en l'Índex de Desenvolupament Humà, i ho converteixen al país amb la bretxa més profunda entre el nivell de riquesa i el seu acompliment en matèria de desenvolupament humà.

Les set organitzacions que subscriuen la declaració difosa el dia d'avui per instar una vegada més a la UNESCO a posar fi al premi Obiang són:

Asociación Pro Derechos Humanos de España
Association Sherpa
Comité para la Protección de los Periodistas
EG Justice
Global Witness
Human Rights Watch
Open Society Justice Initiative

 

More Coverage: