PP: guerra total entre el predemòcrata Casado i la post(?)franquista Ayuso

 

Ayuso o Casado: quins són els bàndols en la guerra oberta del PP?

Els dirigents del PP aprofiten la jornada per posicionar-se en l'enfrontament entre Ayuso i Casado

Berto Sagrera
Foto: Efe
Barcelona. Dijous, 17 de febrer de 2022. 21:40
Actualitzat: Divendres, 18 de febrer de 2022. ara
Isabel Díaz Ayuso i Pablo Casado, PP   Efe

És una guerra de trinxeres. Després que s'hagi revelat un presumpte espionatge del cercle de Pablo Casado contra l'entorn d'Isabel Díaz Ayuso, el conflicte dins de la formació conservadora per decidir el lideratge del partit s'ha reobert. Acusacions creuades, dimissions, retrets, atacs, exigències, lliçons... Sigui com sigui, els dirigents populars han aprofitat aquesta jornada de dijous per posicionar-se en l'enfrontament., amb les conseqüències futures que aquesta decisió pugui tenir. Escollir l'equip guanyador pot arribar a ser vital per les aspiracions dels diferents mandataris. Ayuso o Casado, Casado o Ayuso: quins són els diferents bàndols en la guerra oberta del PP?

Equip Ayuso

La presidenta madrilenya compta amb el seu propi hashtag, #YoConAyuso, al qual molts populars s'han adscrit per donar suport a la principal rival de Pablo Casado pel lideratge del PP. De fet, molts simpatitzants del partit s'han manifestat aquest dijous a Gènova per posicionar-se a favor d'Isabel Díaz Ayuso. Però si ens fixem només en dirigents, cal destacar que l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, ha sortit en la seva defensa. Aguirre ha indicat que Ayuso ha estat una persona "extraordinàriament lleial al partit en tot moment", motiu pel qual ha carregat contra la mà dreta de Casado, Teodoro García Egea. "Quan algú acusa d'alguna cosa, ha de presentar proves", ha retret Aguirre, fent referència a les sospites del secretari general del PP sobre la possible corrupció d'Ayuso. I així, li ha demanat la dimissió. Per la seva banda, el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha considerat que és "inaudit i imperdonable" que algú de l'executiva nacional del partit encarregués investigar la presidenta madrilenya. La persona responsable "haurà d'explicar per què i assumir responsabilitats".

També cal remarcar que qui va ser l'aposta de Casado a Catalunya, Cayetana Álvarez de Toledo, s'ha sumat al bàndol d'Ayuso i ha carregat amb vehemència contra l'actual líder del PP. "El que hem vist i viscut aquest matí probablement és la crisi més gran i més absurda en la història recent del PP. Aquesta situació només té un responsable. Per això, em veig obligada a demanar la dimissió de Pablo Casado com a president del Partit Popular", ha expressat amb contundència l'exportaveu parlamentària. Finalment, és obvi com els consellers de la Comunitat de Madrid s'han alineat amb la seva presidenta: el conseller d'Educació, Universitat i Ciència, Enrique Osorio; el d'Economia i Hisenda, Javier Fernández-Lasquetty; o la de Cultura, Marta Rivera, han tancat files amb Ayuso.

Equip Casado

Si Ayuso té les bases, Casado té els caps. La gran part de persones fortes del partit estan de part de l'actual líder. És obvi que el secretari general del PP, Teodoro García Egea, està de la seva part. També ho està l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, i la regidora de l'ajuntament Andrea Levy, que ocupa el càrrec de membre del Comitè Nacional de Drets i Garanties. De fet, aquest òrgan és l'encarregat de dirigir l'expedient informatiu contra la presidenta. I la llista no s'acaba: la vicesecretària de Política Social, Ana Pastor (expresidenta del Congrés dels Diputats); el portaveu en el Senat, Javier Maroto; la portaveu en el Congrés, Cuca Gamarra; el vicesecretari de Comunicació, Pablo Montesinos... Aquells qui tenen més veu estan a la banda de Casado.

Per una banda, Pastor ha insistit en el fet que Casado treballa per "un partit fort i unit, amb responsabilitat, lleialtat i generositat". Per una altra, Maroto ha titllat l'actual líder del partit "d'exemple de polític compromès amb l'exemplaritat". Gamarra ha seguit la mateixa línia: "En el PP, la responsabilitat, la lleialtat i l'exemplaritat han de guiar sempre la conducta dins i fora del partit respecte dels nostres votants i afiliats". "Orgullós de formar part del teu equip, president", ha manifestat Montesinos. Finalment, Levy ha expressat el "gran orgull" que sent per formar part de l'equip de Casado, "que ha treballat sense descans pels populars i que serà el millor president per Espanya".

Neutrals

La majoria dels dirigents s'han postulat per una candidatura o per una altra, però hi ha qui té coses millors a fer. És el cas del president del PP de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, que ha remarcat que ja té "suficient" amb el que té (formar govern després de les eleccions) per entrar ara a valorar l'afer. El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha decidit abstreure's del "renou" d'aquesta polèmica. I l'expresident espanyol José María Aznar s'ha mantingut distanciat, però hauria fet unes dures declaracions sobre la qüestió: "La situació d'Ucraïna està una mica menys pitjor que la del PP, perquè en el PP hi ha armament nuclear".

El PP obre un expedient a Ayuso i no en descarta l'expulsió

García Egea assegura que van demanar a Ayuso que esclarís el contracte i que encara esperen resposta

Nicolas Tomás
Foto: EFE
Madrid. Dijous, 17 de febrer de 2022. 15:49
Actualitzat: Dijous, 17 de febrer de 2022. 17:16
Temps de lectura: 2 minuts
Presidente del PP, Pablo Casado conversando con la presidenta de la comunidad de Madrid, Isable Díaz Ayuso - ACN

Les acusacions d'Isabel Díaz Ayuso han tingut una resposta instantània de la direcció del Partit Popular. L'ha donat el secretari general de la formació, Teodoro García Egea, que ha anunciat l'obertura d'un expedient informatiu a la presidenta de la Comunitat de Madrid i que es reserven les "accions oportunes" a posteriori, sense tancar la porta a la suspensió de militància o expulsió. La mà dreta de Pablo Casado ha explicat que el passat setembre van rebre les informacions sobre els suposats contractes irregulars, que van demanar a Ayuso que ho esclarís i que no van obtenir resposta. 

A dos quarts de dues, ha estat Ayuso qui ha comparegut des de la Puerta del Sol per denunciar que la direcció estatal del PP havia "fabricat presumptes corrupcions" per intentar desprestigiar-la "políticament i personalment" i apartar-la de la cursa per la presidència del PP de Madrid. Es referia a les informacions aparegudes avui, que barrejaven un suposat contracte irregular per a la compra de mascaretes, a un empresari vinculat al germà d'Ayuso, amb l'espionatge a la pròpia presidenta de la Comunitat de Madrid i la seva família. "És molt dolorós que dirigents del meu partit, en lloc de donar-te suport, siguin els qui et volen destruir", ha arribat a dir.

Una hora i mitja més tard, ha comparegut Teodoro García Egea des de la seu de Génova. I ho ha fet per anunciar les primeres mesures. Ha explicat que els serveis jurídics del partit ja ho estudien, que han acordat obrir-li un expedient informatiu "per culminar les esbrinacions" i que es "reserven les accions oportunes" un cop tinguin les conclusions. Quan se li ha preguntat si contemplen l'expulsió, ha deixat l'interrogant en l'aire.

Els estatuts del PP preveuen que és una infracció molt greu la "manifesta deslleialtat al partit, als seus òrgans de govern i representació". Les infraccions molt greus estan castigades amb la suspensió de militància durant un termini de temps d'entre quatre i sis anys, amb la inhabilitació per representar el partit, o amb l'expulsió del partit. Aquesta última opció està pensada per a casos de corrupció o transfuguisme.

La direcció estatal ha exposat la seva versió dels fets. El passat mes de setembre, després de vacances, Génova va rebre "informació sobre un suposat cobrament de comissions" a la Comunitat de Madrid, una informació que "també estava en mans de l'oposició i de determinats mitjans". En aquest context, Casado va convocar Ayuso al seu despatx per informar-la dels fets i, "des de l'absoluta confiança", emplaçar-la a aportar més informació sobre el cas per esclarir-ho. "Fins al dia d'avui, ha estat en va. No hem rebut cap aclariment", ha lamentat la mà dreta de Pablo Casado al partit. També es va obrir una investigació interna, com es fa "en tots els casos".

Per altra banda, García Egea també ha desmentit "de forma taxativa" que el Partit Popular hagi contactat cap agència de detectius, com asseguraven les informacions publicades, ni que s'hagi elaborat "cap dossier" sobre Ayuso, com ha denunciat la presidenta madrilenya. Si algú ho hagués fet, ha assegurat, ell mateix l'hauria cessat "immediatament".

"Des que vam rebre la informació a la tornada de l'estiu, i se la consulta, en comptes d'una resposta clara, la direcció ha rebut una campanya massiva d'atacs i calúmnies com la d'avui", ha criticat el secretari general del PP, que ha qualificat d'"injustes" i "gairebé delictives" les afirmacions d'Isabel Díaz Ayuso.

García Egea ho ha atribuït tot a les diferències sobre la data de celebració del congrés del PP de Madrid. Ha fet servir termes similars als de la mateixa Ayuso: "Mai no vaig imaginar que s'ataqués de forma tan cruel i injusta la direcció d'un partit que li ho ha donat tot". I ha reblat: "Aquesta direcció no pot acceptar que ningú utilitzi les sigles del PP per esquivar els seus problemes".