només Polònia i Romania s’afegeixen a Espanya contra Puigdemont al TJUE
Bèlgica també s'hi persona per defensar les resolucions dels seus tribunals
BarcelonaEspanya ja té socis per defensar la seva posició al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en les prejudicials contra l'expresident del Govern Carles Puigdemont i la resta d'exiliats. Romania i Polònia són els únics estats de la UE que s'han sumat al criteri defensat pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que qüestiona la capacitat dels jutges belgues per negar-se a extradir l'exconseller Lluís Puig i, per assimilació, la resta d'exiliats a Bèlgica. Segons ha avançat La Razón i han confirmat fonts de la defensa, aquests dos països estan interessats en la causa, com també ho està Bèlgica, tot i que per motius oposats: dona suport al criteri dels seus tribunals.
És habitual que el TJUE obri als estats europeus la possibilitat de personar-se en els casos de prejudicials que intenten aclarir la interpretació de les lleis europees, en aquest cas de l'abast de les euroordres: Llarena qüestiona que els tribunals belgues puguin valorar qui és competent per presentar una euroordre. En el cas de Puig, es va descartar l'extradició perquè, al no ser aforat, les dues instàncies belgues que van valorar el cas van concloure que no havia de ser el Suprem sinó un tribunal de primera instància el que presentés l'euroordre.
Els tribunals belgues no són els únics que des del 2017 han rebutjat processos d'extradició dels exiliats catalans. Ho va fer Alemanya amb Puigdemont, el Regne Unit amb Ponsatí i, recentment, Itàlia, quan Puigdemont va visitar l'Alguer. Tot i que aquest últim cas no està encara tancat –està suspès, precisament, a l'espera de la resolució del TJUE–, Itàlia no ha considerat oportú personar-se en les qüestions prejudicials que s'han de resoldre al Tribunal de Luxemburg.