Escòcia té liders (Catalunya, nècia misèria estupidora)

Acord per un nou referèndum a Escòcia: l'SNP i els Verds segellen el pacte

Pedro Ruiz
Foto: Europa Press
Barcelona. Divendres, 20 de Agost 2021. elnacional.cat

nicola sturgeon escocia junio 2021 europa press

El Partit Nacional Escocès (SNP) i els Verds han segellat un acord de governabilitat que inclou la convocatòria d'un nou referèndum d'independència durant aquesta legislatura, preferentment abans de finals de 2023. Aquest pacte, que malgrat que no serà una "coalició" en el sentit més estricte de la paraula com ha reconegut Nicola Sturgeon (primera ministra d'Escòcia), sí que contempla que, per primera vegada en la història del govern del territori escocès, hi haurà dues persones dels Verds que s'incorporaran en posicions 'júnior' a l'executiu. Aquest càrrec equival al que a Catalunya es correspon a una secretaria general d'una conselleria o departament.

Amb aquest acord entre l'SNP i la formació verda, Sturgeon ha considerat que ara "es fa més difícil, de fet impossible, que d'acord amb la democràcia un govern britànic es resisteixi al dret dels escocesos a decidir el seu futur", en referència a la celebració d'un nou referèndum sobre la independència escocesa.

Aquest pacte que han assolit ambdós partits també contempla punts en comú en matèria de transició ecològica, habitatge, transport, l'impuls d'algunes lleis de diverses qüestions o el compromís d'aprovar els pressupostos. Els Verds sotmetran a consulta a la militància la ratificació d'aquest acord el proper 28 d'agost. Els dos partits contemplen que aquest pacte per treballar plegats suposi oferir "un lideratge efectiu i responsable a Escòcia".

Majoria al Parlament

L'Scottish National Party va revalidar la victòria en els comicis celebrats el passat 6 de maig, aconseguint el 47,7% dels vots i mantenint l'hegemonia de l'independentisme. El partit Alba de l'ex-primer ministre escocès Alex Salmond va quedar fora de la cambra amb menys de l'1,5% dels sufragis. En tot cas, pel que fa a l'SNP, es va quedar a un escó de la majoria absoluta, aconseguint una representació de 64 diputats.

Poc després de les eleccions, Nicola Sturgeon ja va anunciar que iniciava contactes amb els ecologistes per mirar d'arribar a una entesa i a un "acord de col·laboració". La suma entre l'SNP i els Verds arriba als 72 escons, set més dels que cal per tenir majoria absoluta.

Londres comença a obrir la porta

A principis d'aquest mes d'agost, el ministre del Gabinet del Regne Unit, Michael Gove, expressava en una entrevista al Sunday Mail que "si hi ha una voluntat consolidada de la població d'Escòcia" amb el referèndum, el govern britànic no s'hi oposarà indefinidament i n'hi haurà un. Tot i això, el ministre que forma part del gabinet de Boris Johnson afirmava que no ho veu "apropiat" i qualificava aquesta possible consulta de "distracció". Sigui com sigui, aquestes declaracions suposen un gir que, fins ara, no havia manifestat ningú des de l'executiu de Londres, que s'havia mostrat reticent a autoritzar un segon referèndum.