els comptes reals de la Casa Reial: 146 empleats cobren de Presidència

Jordi Palmer
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Dijous, 29 de Juliol 2021. elnacional.cat

Acto monarquia barcelona Premios Princesa Girona Leonor Rey Felipe / Sergi Alcàzar

Oficialment, el pressupost de la Casa Reial és de 8,4 milions anuals d'acord amb els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2021, una xifra que per els defensors de la monarquia sembla assequible en comparació amb les despeses generades pels caps d'Estat en les democràcies republicanes. La realitat és que la xifra conté una trampa molt important que engrosseix la xifra real de despeses de la monarquia, que és la d'endossar a diversos ministeris bona part de les despeses que genera Felip VI i la seva família.

A part de les despeses generades en matèria de seguretat, assumides pels ministeris de l'Interior i de Defensa i el pou sense fons en què s'ha convertit Patrimoni Nacional, que tan aviat assumeix el pagament de tres assistents de Joan Carles I com s'encarrega del manteniment de les piscines privades de l'habitatge de la família Borbón-Ortíz, un total de 146 empleats de Casa Reial cobra el seu sou del ministeri de la Presidència, amb un cost que ascendeix a 2,5 milions d'euros, que no entren dins dels 8,4 milions que suposadament són suficients perquè Felip VI pugui exercir el seu càrrec.

Així ho revela aquest dijous eldiario.es, que ha tingut resposta a peticions reiterades al portal de Transparència que permeten aclarir parcialment l'opacitat dels comptes "reals" de la Casa Reial. Segons informa el mitjà esmentat, 146 funcionaris civils que exerceixen les seves funcions al palau de la Zarzuela cobren el seu sou via el Ministeri de Presidència, amb uns emoluments que oscil·len entre els 37.000 i els 12.000 euros bruts anuals, amb un total de 2,5 milions anuals que no es carreguen a la Casa Reial.

Més de 300 empleats no cobren de la Casa Reial

A més, a aquest gairebé centenar i mig de treballadors que la monarquia endossa al ministeri de Presidència amb el vistiplau del govern espanyol, cal sumar un altre centenar d'empleats de la Casa Reial que tampoc no cobren de la institució monàrquica, sinó que perceben els seus honoraris de Patrimoni Nacional, ens que al seu torn depèn de Presidència. També hi cal afegir els 60 conductors del Parc Mòbil de l'Estat a disposició del Cap de l'Estat, que tampoc no paga la Casa Reial sinó, en aquest cas, el ministeri d'Hisenda.

En total, la Zarzuela té a la seva disposició més de tres-cents treballadors els sous dels quals no surten dels 8,4 milions assignats, això sense comptar policies i militars.

Sempre segons eldiario.es, dels 146 empleats a sou de Presidència, 16 corresponen al nivell 30, el màxim de l'Administració, amb càrrecs directius com el de cap de secretaria, d'infraestructures o d'activitats i programes, o director d'assumptes econòmics, audiències i actes, o subdirector general de tecnologies de la informació i telecomunicacions, a més de diversos assessors. Al següent esglaó hi ha caps de servei, d'àrea o de secció i per sota fonamentalment ajudants de gestió o secretaris.