apareix un altre compte suís vinculat a Joan Carles I

Jordi Palmer
Foto: Europa Press
Barcelona. Dilluns, 26 de Juliol 2021. elnacional.cat

Juan Carlos I / EP

Els comptes opacs del rei Joan Carles continuen donant sorpreses. Quan queden pocs dies per fer l'any del seu exili daurat a Abu Dhabi, el fiscal suís Yves Bertosa, que investiga les operacions fiscals del rei emèrit a Suïssa, ha descobert un segon compte al banc de Ginebra Credit Suisse vinculat al pare de Felip VI.

Segons avança El Confidencial, que ha tingut accés a la documentació judicial que demostra la troballa, el compte amb la numeració 0251-401740-42 del mateix banc utilitzat per la Fundació Zagatka està obert a nom de Lactuva SA, una societat offshore panamenya. Sempre segons el mateix mitjà, l'esmentada empresa seria simplement un testaferro professional d'ABA Legal Bureau, bufet panameny que també es va encarregar de constituir Lucum Foundation, la mercantil que va utilitzar Joan Carles per cobrar els 100 milions de dòlars de l'Aràbia Saudita que està investigant la Fiscalia del Tribunal Suprem. De fet, només un dels administradors de Lactuva SA, Harmodio Tejeira, està relacionat amb més de 2.800 firmes instrumentals.

Álvaro d'Orleans diu no saber res

Sempre segons El Confidencial, fonts pròximes al cas afirmen que l'autèntic titular d'aquest nou compte de Credit Suisse és un membre de l'entorn familiar de Joan Carles I. Pel que sembla, Álvaro de Orleans, cosí de l'emèrit i presumpte administrador de Zagatka, assegura que tampoc no sap qui s'amaga rere Lactuva SA, malgrat que la seva fundació va efectuar tres transferències de diners a la societat centreamericana.

Precisament, haurien estat aquestes operacions bancàries les que han permès al fiscal Bertosa descobrir aquest segon compte. En concret, les operacions van ser executades pel consultor Arturo Fasana, nom que apareix repetidament en els negocis tèrbols de Joan Carles. Segons El Confidencial, el 8 de febrer de 2008, Fasana va enviar un fax a Credit Suisse per enviar 19.030 euros de Zagatka a Lactuva. El 14 d'abril de 2008, el gestor va repetir l'operació per enviar una altra remesa de 25.000 dòlars de la fundació a la companyia panamenya. I finalment, el 15 de juliol de 2008 va demanar un últim pagament de Zagatka a Lactuva SA de 50.000 euros. En total les tres operacions sumen 85.044 euros i en cap de les ordres no consta el motiu dels abonaments.

Amb aquestes dades, tant el fiscal suís com la Fiscalia del Tribunal Suprem espanyol poden sol·licitar a Credit Suisse tots els seus moviments així com la informació sobre el titular del dipòsit que consta als seus arxius. De fet, el Ministeri Públic espanyol es troba encara revisant les dues regularitzacions voluntàries realitzades per l'antic cap de l'Estat els passats mesos de desembre i febrer. En el cas que consideri que no són veraces, es preveu que es querelli contra ell per un o diversos delictes contra Hisenda.