el Debat Constituent de Llach crida la ciutadania

Marta Lasalas
Foto: ACN
Barcelona. Dijous, 27 de Maig 2021. elnacional.cat

Llach debat constituent

Després de la parada imposada per la pandèmia, Debat Constituent, que presideix l’exdiputat Lluís Llach, ha entrat aquest dijous en l’anomenada fase participativa. “La més important, aquella que vol que la ciutadania sigui la verdadera protagonista per establir les bases per al futur de Catalunya”, ha explicat Llach.

La participació en aquest debat s’haurà de fer a través de la web i d'una aplicació de mòbil, hi podran participar tots els ciutadans que resideixin a Catalunya i que siguin majors de 16 anys.

Set àmbits i 80 preguntes

Aquesta iniciativa ha hagut d’impulsar tres tipus d’eines, segons ha explicat Llach, per poder arribar a aquest punt del debat: l’eina social, a partir de més de 100 enteses repartides pel territori, que han establert el contacte amb entitats i associacions, que s’encarreguen dels debats presencials o telemàtics; l’elaboració d’un qüestionari de 80 preguntes dividides en set àmbits; i finalment, el suport tècnic que ha de permetre la participació de manera anònima i confidencial. Per participar-hi és imprescindible registrar-se amb el DNI, del qual només es registrarà la residència i l'edat.

La pàgina web ofereix informació sobre els debats i píndoles sobre els diferents àmbits en què està dividit el qüestionari: drets, participació política i organització del poder, organització territorial, treball i model econòmic, territori i béns naturals, sectors estratègics i empreses públiques, seguretat i relacions internacionals.

Conclusions

Les preguntes aborden tot allò que afecta les normes de convivència, amb una premissa d'integralitat, des del model d’Estat fins a qüestions concretes, com per exemple, si ha d’existir o no un exèrcit o quin model d’acollida s'ha de donar als immigrants. Això no obstant, s'aplica un criteri de desacord, és a dir, no es plantegen qüestions sobre les quals hi ha ja un criteri d’acord general, per exemple, sobre la pena de mort. A més, s’aplica un criteri de progressivitat, en el sentit que no es retrocedirà sobre drets ja adquirits.

Aquest procés es tancarà el 31 de desembre i els resultats es traslladaran al Fòrum Cívic i Social, que sintetitzarà les respostes i aprovarà les propostes, a més de decidir el procediment per presentar-les al Parlament.

Noves lleis

L’exdiputada de la CUP Gabriela Serra, membre també de Debat Constituent, ha subratllat que, encara que no hi hagi en marxa un procés constituent o una assemblea constituent, les respostes poden ser objecte de noves lleis i projectes normatius. “L’objectiu serà mantenir i resguardar aquest patrimoni per fer valdre el que fins i tot diu la Constitució Espanyola, que el poder resideix en el poble”, ha subratllat.

El procés constituent es va posar en marxa el 2018 impulsat per l'aleshores president de la Generalitat, Quim Torra. A l'acte de presentació d'avui a l'Institut d'Estudis Catalans (ICE), estava present Torra i el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri.

Debat Constituent s'articularà al territori en paral·lel a les mobilitzacions per la sentència

Marta Lasalas
Barcelona. Dimecres, 4 de Setembre 2019. elnacional.cat

20190904 RDP DEBAT CONSTITUENT Sira Esclasans i Cardona 003

Debat Constituent ha presentat públicament aquest dimecres la Coordinadora d'Enteses en el marc de l'objectiu d'impulsar el debat ciutadà al territori per fixar les bases de la Constitució catalana. Els membres de la coordinadora, entre els quals hi figura Lluís Llach, que ja va encapçalar el Consell Assessor, consideren que tot i que els seus treballs coincidiran en el temps amb les mobilitzacions i la desobediència civil arran de la sentència per l'1-O, els dos escenaris es convertiran en estratègies complementàries.

"L'estratègia de mobilització republicana en els pròxims mesos pot tenir dues formes d'exercici, una cap enfora, amb el conjunt de mobilitzacions i desobediència civil per donar resposta a la sentència, però paral·lelament amb un exercici de sobirania cap endins, que és iniciar un exercici col·lectiu de debat per elaborar aquestes bases constitucionals", ha explicat el també membre de la coordinadora Albert Noguera.

A més de Llach i Noguera formen també part de la Coordinadora els exmembres del Consell Jordi Domingo, Gabriela Serra, Carmina Castellví, Montse Castellà i Montserrat Palau, així com 22 delegats territorials nomenats per les 9 regions en què s'estructura el seu projecte.

Participació ciutadana

“No farem una constitució però sí determinarem bases i principis sobre les quals s’hauria d’inspirar i fer. Es determinaran aspectes que afecten el dia a dia de tothom”, ha subratllat Llach que ha fet una crida a la participació ciutadana transversal i plural.

La previsió és que la xarxa d'Enteses s'articuli al territori durant el mes de setembre i octubre i iniciï els debats ciutadans participatius a partir de novembre, "sempre i quan la situació política al país no alteri aquest calendari".

Els debats es coordinaran en set àmbits temàtics que s'abordaran prèviament en set jornades formatives. La primera se celebrarà a Tortosa el dia 14 de setembre per parlar de Territori, recursos naturals i empreses públiques. La darrera es farà a Barcelona el 26 d'octubre i s'hi abordaran els elements constituens. Les jornades serviran perquè els experts aportin arguments sobre les diferents temàtiques.