cimera a Lledoners: Junqueras-Aragonès-Jové (ERC) davant Sànchez-Artadi-Rius (Junts)

Els dos equips negociadors abordaran l'estructura i repartiment de conselleries del Govern

 
Disponible en:

Barcelona   La negociació per formar govern entre ERC i JxCat entrarà aquest dimarts en una nova dimensió amb la irrupció del coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, i una reunió d'alt nivell a Lledoners. El també vicepresident del Govern participarà directament en les converses per mirar de desencallar la investidura. La seva investidura. Els republicans han confirmat aquest dilluns que Aragonès assistirà a la reunió que ERC i JxCat celebraran demà a la presó. La trobada, avançada per Nació Digital, servirà perquè l'aspirant a president abordi amb Jordi Sànchez l'estructura del futur executiu. A una banda de la taula, acompanyant Aragonès, hi haurà el president d'ERC, Oriol Junqueras –tancat, com Sànchez, a la presó– i el president del grup parlamentari, Josep Maria Jové. A la banda de Sànchez hi haurà dos dels vicepresidents de JxCat, Elsa Artadi i Josep Rius.

Bàsicament abordaran el repartiment de carteres entre els dos socis i la redefinició de les competències d'alguns departaments. L'entrada dels líders en una negociació vol dir, habitualment, que està força encarrilada. No és el cas, com s'ha evidenciat aquest dilluns amb la nova dinàmica de retrets entre els dos partits.

Des de Junts aspiren que Aragonès els faci una proposta "global" perquè ells, posteriorment, hi puguin donar resposta. Com que serà el primer cop que els negociadors abordaran a fons l'estructura del Govern, a priori no serà la reunió definitiva, però els republicans han tornat a intentar pressionar aquest dilluns JxCat perquè l'acord final no es retardi més. "Cal un acord aquesta setmana", ha dit el diputat i membre de l'equip negociador Sergi Sabrià. Falta un mes exacte per arribar a la data límit per tancar la negociació: el 26 de maig. Si llavors no hi ha acord, Catalunya tornarà a les urnes. Davant d'aquest fet, Esquerra ha tornat a manifestar la sorpresa per no haver pogut tancar un pacte encara amb JxCat ja que Catalunya, encara en pandèmia, "no es pot esperar més" a tenir govern.

La crítica republicana ha tingut de seguida la rèplica de Junts. La seva portaveu, Elsa Artadi, ha acusat els republicans de fer un "doble discurs". Segons ella, llancen "ultimàtums" en públic –com el de la data límit de l'1 de maig– però no els els traslladen en privat: "Ens és incomprensible", ha assegurat. També ha evitat situar l'acord final aquesta setmana i ha retret a Esquerra que fa "deu dies" que li van demanar una trobada per abordar exclusivament l'estructura de l'executiu i que tot just aquest dimarts a Lledoners se'ls presentarà la proposta.

 Elsa Artadi a la seu de JuntsxCat Pere Virgili

Una trobada singular

La reunió d'aquest dimarts entre el equips negociadors de JxCat i ERC no es farà com habitualment als despatxos del Parlament o via telemàtica, sinó entre les parets de Lledoners. Segons fonts coneixedores de la negociació, hi haurà sis interlocutors a la trobada: per part d'ERC, Aragonès, Junqueras i Jové. Per part de JxCat, Sànchez, Artadi i Rius.

Tot i voler tancar un pacte com més aviat millor, ERC ha intentat rebaixar la transcendència de la trobada, amb dard inclòs a JxCat: "És una reunió més i hi anem amb voluntat d'acord. Veiem que JxCat hi està posant moltes expectatives. Ens agradaria que fos un senyal", ha dit Sabrià. Fonts republicanes defensen que l'entrada d'Aragonès no vol dir que fins ara hagi estat desconnectat de la negociació, i recorden que ja ha parlat personalment tant amb Sànchez com el mateix Carles Puigdemont.

Des de Junts, en tot cas, també hi han volgut treure transcendència, perquè Artadi ha afirmat que es tractava només d'una trobada perquè Esquerra presenti la seva proposta d'arquitectura del Govern. Segons la portaveu, els republicans fins ara només han fet propostes "parcials" de creació de nous departaments, i ha dit que ells no s'hi pronunciaran fins que no sàpiguen a través d'Aragonès l'estructura sencera que té al cap l'aspirant.

Govern en solitari?

Aragonès es presentarà a la cita després d'haver dit, en una entrevista amb l'ARA, que si l'1 de maig no hi ha un acord amb JxCat els dos partits haurien de mirar "vies alternatives" per desencallar la legislatura. ¿Significa això un pacte perquè ERC governi en solitari? Sabrià ha explicat que el seu partit no ho descarta, però que continua pensant que mantenir un govern de coalició ERC-JxCat és la millor sortida. Fins i tot ha assegurat que prioritzarien un govern de coalició encara que JxCat exhaureixi la data límit de l'1 de maig: "Estem disposats a governar amb Junts i, per tant, a formar aquesta coalició en qualsevol moment i amb qualsevol tempo". Els republicans saben que un Govern monocolor amb només consellers d'ERC els permetria tenir un executiu més unit, però també seria un Govern debilitat a l'hora d'enfrontar-se al Parlament, perquè només tindria 33 diputats dels 135 de la cambra. Cada votació es podria convertir en un tràngol. "Un Vietnam parlamentari", conclou una veu republicana. Sigui com sigui, Sabrià ha dit que en tot cas només es plantegen un Govern "independentista", i exclouen per tant un eventual pacte que inclogués els comuns i el PSC.

Abans de la cimera de Lledoners de dimarts, aquest dilluns els dos equips negociadors habituals s'han tornat a veure les cares. Segons fonts de les dues parts, està pràcticament tancat com es coordinarà el nou Govern i el programa social que tindrà, però segueix sense avançar la discussió sobre el paper del Consell per la República i l'estratègia independentista. La reunió de Lledoners de demà no serà definitiva, però sí un termòmetre sobre l'estat de la qüestió que, ara mateix, no convida a pensar en un pacte imminent.