Alexander Berkman (*La Rebelión de Kronstadt*) et al.

Prescindint de l'hagiografia bolxevic, no hi ha rèplica fonamentada a l'enunciat de que la Revolució Russa no fou ni russa, ni soviètica, ni socialista, ni revolució. Ni, i és importantíssim per a la Tercera Roma, moscovita.

Els fets que li han donat nom giren al voltant d'una ciutat geopolíticament excèntrica, geogràficament difícil, caracteriològicamet poc russa, com el mateix tsar que la imposà. Unica de totes les rússies en connectar amb 'Europa', en ser, també, Europa. 

Dels quatre ports dels quatre mars que envolten els boscos que envolten Rússia, només un està al fons d'un cul de sac, aprop de recurrents enemics. donat al luxe aristocràtic.

I tot plegat, qui ha assegurat que hagi estat possible és aquell port militar en aquella illa base del poder rus a la regió. La fortalesa i base naval de Kronstadt, regida assembleàriament per militants de tots els partits revolucionaris, fou dels primers en revoltar-se. I dels  darrers en fugir davant el diktat militar d'un Trotsky que el feu decissori.

 

+ Centenario de la Rebelión de Kronstadt

bibliografia:

Die Kronstadt Rebellion (Classic Reprint) : Berkman, Alexander: Amazon.es:  Libros   Centenario de la Rebelión de Kronstadt - Todo Por Hacer   The Kronstadt Rebellion de Alexander Berkman - Bajalibros.com  

La rébellion de Kronstadt et autres textes : Berkman, Alexander, Goldman,  Emma: Amazon.es: Libros   Centenario de la Rebelión de Kronstadt - Todo Por Hacer   Alexander Berkman - La rebelión de Kronstadt