L'ONG Reporters Sense Fronteres (RSF) ha publicat aquest dimarts l'informe anual sobre la situació del dret a la informació el món, que constata que s'ha restringit la informació i hi ha hagut censura en la majoria de països arran de la crisi de la Covid-19. Aquest és també el cas d'Espanya, on el document destaca que s'han vulnerat diversos drets periodístics. D'aquesta manera, l'organització situa l'Estat espanyol en el primer nivell d'alerta per la mala situació de la llibertat de premsa.

El cas d'Espanya

L'informe, que es publicarà formalment al llarg d'aquest dimarts, posa el focus en la crisi del coronavirus com a factor agreujant de la censura. En aquest sentit, RSF constata que a Espanya, arran de la declaració de l'estat d'alarma, el govern espanyol va utilitzar l'excepcionalitat per limitar el dret dels periodistes.

En concret, el document explica que l'executiu va suspendre els terminis per respondre a les preguntes sobre la seva pròpia gestió, com exigeix la llei de transparència aprovada el 2013. Per exemple, en tot moment el govern espanyol s'ha negat a respondre preguntes com qui hi ha darrere dels comitès d'experts rere els quals s'escudava el govern per adoptar les seves decisions. I encara que el Consell de Transparència, un òrgan governamental, ha exigit al govern que compleixi amb la llei, això no s'ha produït.

"Aquesta opacitat no ha permès investigar els contractes de compra de material sanitari, per exemple. La premsa no pot ser còmplice d'aquesta lassitud", explica Alfonso Armada, president de la secció espanyola de Reporters Sense Fronteres.

L'organització també critica el sistema inicial de preguntes filtrades per la Secretaria d'Estat de Comunicació, la decisió d'impedir l'accés de càmeres i micròfons a hospitals o dipòsits de cadàvers i l'opacitat en les xifres de la pandèmia. "A Espanya hi ha una abismal i incomprensible forquilla de dades entre les que proporcionen el govern central, els autonòmics, els registres civils i l'Institut Carles III", lamenta Armada.