si no pots ni escollir el nom del teu (...) aeroport ...

2021 

clam empresarial per la gestió individualitzada d'un aeroport del Prat transoceànic

VilaWeb us ofereix una crònica i un vídeo de l'acte d'avui al migdia a Barcelona, en què han participat més de 130 entitats.

Dijous  22.03.2007  vilaweb

Els aeroports, deu anys després de l'acte de l'IeseUn aeroport transoceànic i amb una gestió individualitzada, feta des de Catalunya. Això és el que demanen les 136 entitats empresarials, acadèmiques i professionals del país que han tingut representació a l'acte (vegeu el vídeo) que s'ha fet avui a l'Aula Magna del IESE, a Barcelona. Més de set-centes persones han assistit a les intervencions de Germà Bel, Andreu Mas-Colell i Pedro Nueno, que han remarcat la importància d'una gestió que promogui la competència, la transparència de finançament i que fomenti la innovació. Aquí podeu llegir la crònica de l'acte.

Germà Bel, catedràtic d'economia de la UB i ex-diputat socialista a Madrid, explica a VilaWeb que l'aeroport de Barcelona ha d'ocupar un lloc darrere els grans aeroports europeus (Frankfurt, Londres o París) i considera el model de gestió actual 'dolent i retardat'. Germà Bel és coautor, amb Xavier Fageda, de l'estudi 'Aeroports i globalització. Opcions de gestió aeroportuària i implicacions sobre el territori', que podeu consultar.

Aquest estudi demostra que l'aeroport de Barcelona, amb uns trenta milions de passatgers l'any passat, forma part de la primera divisió que estableix el Consell Internacional d'Aeroports. Tot i amb això, és, d'aquests aeroports, el que té menys vols intercontinentals.

Sentencia del 'procés': Las protestas independentistas colapsan el  aeropuerto de Barcelona | Cataluña | EL PAÍSL'ex-conseller Andreu Mas-Colell, catedràtic d’economia de la UPF i director de la Barcelona Graduate School of Economics, coincideix, també a VilaWeb, en la importància estratègica de l'aeroport com a infrastructura i reclama una entitat gestora 'amb majoria de representants d'interessos territorials catalans'.

El tercer ponent de l'acte, Pedro Nueno, professor de l'IESE, no ha pogut respondre el qüestionari de VilaWeb perquè ahir encara era a Xangai.

Infrastructura clau

L'acte, que l'organització ha presentat com a acadèmic, no pas com a reivindicatiu, portava per títol 'L’aeroport de Barcelona: infrastructura clau per al futur de l’economia catalana' i s'ha fet a l'Aula Magna de l'IESE. El convocaven la Cambra de Comerç de Barcelona, Foment del Treball Nacional i el RACCIgual que la campanya que promou l'Associació Catalana de Professionals, que ja ha recollit gairebé 6.000 adhesions, l'acte d'avui coincideix amb l'obertura de la pugna per l'adjudicació de la futura terminal sud del Prat a les companyies o aliances que hi operaran. Aquesta adjudicació s'havia de decidir abans de l'estiu, però el govern espanyol l'ha retardada mig any.

-------------------------

Multitudinari acte a favor de l'enllaç internacional gestionat des de Catalunya a l'Aeroport del Prat

amena_31amena_31 Més de 130 entitats i associacions empresarials i de professionals de diferents sector, a part de diverses institucions catalanes, han assistit avui a l'acte de la campanya impulsada per la societat civil catalana per exigir que el Prat esdevingui "un aeroport de primera" amb "enllaços intercontinentals" -el famós 'hub'- i que es gestioni des de la Generalitat. L'acte, amb el títol de "L'Aeroport de Barcelona, infraestructura clau per al futur de l'economia catalana", s'ha fet a l'escola de negocis IESE, amb l'assistència de més de 800 persones, representants de les entitats i associacions que hem comentat abans, que han donat un impuls a aquesta campanya sense precedents en favor d'un Aeroport del Prat més internacional i decisiu.

L'acte també ha comptat amb la presència de tres acadèmics del sector, Amadeu Mas Colell - catedràtic d'economia de la Universitat Pompeu Fabra-, Germà Bel -el seu homòleg de la UB-, i el professor de l'IESE Pedro Nueno. Tots tres han defensat que el consorci final responsable de gestionar el Prat ha de tenir una representació territorial majoritària que garanteixi que les decisions que s'hi prenen estiguin d'acord amb els interessos de catalans i barcelonins en particular.

És per això que defensen que les grans decisions que resten pendents a l'aeroport es prenguin d'acord amb aquesta reivindicació -per exemple l'adjudicació de la nova terminal-. A més a més han exigit que l'aeroport no es converteixi només en un redistribuïdor de vols, sinó que disposi d'una plataforma pròpia de vols intercontinentals. Concretament Bel ha recordat que hi ha molts pocs països que tinguin una gestió centralitzada en matèria aeroportuària com Espanya -Romania, per exemple-. De fet amb una gestió individualitzada i no centralitzada es promou la competència entre aeroports, amb més transparència i més recursos financers.

iberia_98.jpegPer la seva banda Miquel Valls -president de la Cambra de Comerç- i Joan Rosell -Foment del Treball- han recalcat que s'ha de canviar el model de gestió, i precisament per això han demanat al govern de la Generalitat que es faci ressò "de la il·lusió creada amb aquest acte" i negociï amb força a Madrid un canvi de model. L'acte també ha comptat amb la presència del director general d'Iberia, Luis Díaz Güell, que si bé s'ha mostrat d'acord amb tot el que s'ha comentat a l'acte ha tirat pilotes fora pel que fa al model de gestió espanyola d'aeroports.

A l'acte també hi han assistit destacades personalitats del món cívic, cultural, econòmic i esportiu català, entre ells l'economista Ramon Tremosa -catedràtic universitari i impulsor de la plataforma contrària al finançament previst a l'Estatut de la Moncloa, Economistes pel No-, Joan Laporta, Salvador Cardús, Miquel Roca, Ricard Fornesa -president de La Caixa-, Anna Birulés, Jordi Mercadé, Josep Oliu o Enric Lacalle, entre d'altres. Podeu llegir la crònica que de l'acte n'ha fet en Martí Estruch, de Vilaweb.