els 10.000 soldats russos de l’operació Volhov arriben al Parlament Europeu
Marta Lasalas
Barcelona. Dijous, 29 d'octubre de 2020. elnacional.cat
L'operació judicial que ahir va provocar una cascada de detencions en l'entorn independentista a partir d'informes policials que asseguren que Rússia estava disposada a enviar 10.000 soldats a Catalunya ha arribat al Parlament Europeu en forma de preguntes a la Comissió. Les preguntes les han presentades conjuntament els eurodiputats de JxCat, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, i els d'ERC, Diana Riba i Jordi Solé.
Els eurodiputats relaten la situació que es va produir aquest dimecres a Catalunya en què es van registrar 21 detencions per ordre judicial i a partir d'investigacions en què s'apunta la col·laboració de l'independentisme amb el Kremlin, que estaria disposat a enviar 10.000 soldats russos a Catalunya en cas que es proclamés la independència. Recorda així mateix l'irònic tuit de l'ambaixada russa que elevava la xifra de soldats fins a un milió.
Conflicte global
Davant d'aquesta situació, els cinc eurodiputats pregunten si la Comissió considera que informes policials i judicials construïts basant-se en "premisses tan insostenibles" són "senyal d’un funcionament adequat de l’estat de dret".
Així mateix, demanen si el Servei d'Afers Exteriors Europeu (EEAS) té alguna indicació sobre presumpta ajuda militar des de Rússia, i si fos cert, si hauria causat un conflicte global, ja que hauria desencadenat les clàusules de mútua defensa de l’OTAN.
Apologia del nazisme
Finalment, també interroguen sobre el nom que s'ha atribuït a l'operació i plantegen si la Comissió Europea considera que anomenar Volkhov aquesta operació constitueix apologia o banalització del nazisme, atès que evoca una batalla en què els nazis van aconseguir la victòria amb el suport de la División Azul.
El govern rus adverteix: "Les relacions amb Espanya seran més complicades"
Lluís Bou
Foto: Ministeri Exteriors rus
Barcelona. Dijous, 29 d'octubre de 2020. elnacional.cat
El govern rus ha advertit en declaracions a TV3 que a partir d'ara les relacions amb Espanya seran "més complicades" i "poden empitjorar". L'executiu del país dels Urals ha expressat el seu malestar per l'informe de la Guàrdia Civil espanyola que assegura que Rússia va oferir 10.000 soldats al president Carles Puigdemont per culminar la independència, tesi que ha estat avalada pel jutge instructor del cas Volhov.
Una portaveu del govern rus, del Ministeri d'Afers Exteriors, ha assegurat que aquesta afirmació de la Guàrdia Civil "és una absurditat de gran nivell". Ha afegit que ja estan acostumats a la propaganda antirussa originada a Espanya, però que tot i això se sorprenen que es faci tant cas a teories que "volen internacionalitzar el procés".
Al govern rus també ha causat malestar que l'operació de la Guàrdia Civil s'hagi denominat Volhov, que fa referència a una ofensiva conjunta de la División Azul espanyola i de l'exèrcit nazi durant l'ocupació de l'URSS en la Segona Guerra Mundial.
L'ambaixada russa ja va criticar ahir l'informe de la Guàrdia Civil secundat pel jutge, i se'n va riure explícitament en un posicionament inusual en diplomàcia.
"Cal afegir dos zeros al nombre de soldats (1 milió) i el més impactant de tota aquesta conspiració: les tropes haurien de ser transportades per avions Mosca i Xato muntats a Catalunya durant la Guerra Civil i amagats en un indret segur de la Serra Catalana fins a rebre a través d'aquestes publicacions l'ordre d'actuar", va deixar anar l'ambaixada recordant l'ajuda russa al front republicà als anys trenta.