el Gobierno no pot garantir la seguretat del Cap d’Estat a Barcelona?!
L'absència del Rei divendres a Barcelona encén el malestar entre els jutges
Marta Lasalas
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Dimecres, 23 de setembre de 2020. elnacional.cat
La notícia que, per primer cop en vint anys, el Rei no presidirà l’acte de lliurament dels despatxos a la nova promoció de jutges que se celebra divendres a l’Escola Judicial de Barcelona ha provocat una forta reacció en el món judicial.
A les portes de la sentència sobre la inhabilitació del president, Quim Torra, dimarts al vespre es va apuntar que raons de seguretat aconsellaven la decisió. Això no obstant, des del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s'ha explicat que el monarca havia acceptat en un primer moment la invitació i que finalment va informar que no assistiria a l’acte. Aquestes fonts van atribuir la plantada a una decisió del govern de Pedro Sánchez i, de fet, diferents mitjans han assenyalat l’absència del monarca en aquest acte emblemàtic com un gest cap a l’independentisme.
Davant d’aquesta situació, diferents associacions judicials han reclamat explicacions al govern espanyol.
L'APM exigeix les veritables raons
L’Associació Professional de la Magistratura, majoritària entre els jutges, amb més de 1.400 associats, ha “exigit”, a través d’un contundent comunicat que el govern espanyol aclareixi “les veritables raons” de l’absència del Rei i “adopti les mesures necessàries per vetllar pel normal desenvolupament de l’acte i per la seguretat i integritat física de tots els assistents i, en particular, dels companys que integren la nova promoció de jutges”.
“És molt preocupant que en un estat de dret, el govern declari la seva incapacitat per garantir la seguretat del cap de l’Estat en un acte institucional a l’Escola Judicial de Barcelona, la màxima Autoritat de la Nació. Més encara si, com apunten alguns mitjans, aquesta invocació a la seguretat només pretén disfressar motius obertament contraris a la Constitució”, adverteixen els jutges de l’APM, a més de recordar que, com a poder de l’Estat, administren justícia “en nom del Rei”.
També l’Associació Judicial Francisco de Vitòria reclama que algú aporti explicacions més clares sobre l’absència de Felip VI divendres a Barcelona. Per a aquesta associació, que el Rei no presideixi l’acte de lliurament de despatxos és una mala notícia. “Els jutges administrem justícia perquè ens l’atorga el poder públic”, han advertit.
El Fòrum Judicial Independent considera que la notícia és greu, segons Europa Press, i ha reclamat explicacions argumentant que els nous jutges que aniran destinats a Catalunya han de saber “per què l’Estat, la Constitució i l’ordenament jurídic, el qual van jurar o prometre complir i fer complir, els gits l’esquena en un moment com aquest”.
Evitar polèmiques
En canvi, l’associació progressista Jutgesses i Jutges per la Democràcia ha intentat rebaixar la tensió i ha instat a evitar crear polèmiques, atès que no se saben els motius que han portat el monarca a no participar en aquest acte.
De fet, la polèmica ja va començar a escalfar motors l'any passat quan es va decidir traslladar l'acte a Madrid, argumentant que s'emmarcava en el 40 aniversari de la Constitució. Aleshores es van aixecar veus advertint que aquesta decisió era un error, entre les quals, la de la jutgessa degana. L'any anterior, mentre el rei lliurava els despatxos als nous jutges, es van registrar protestes a les portes de l'Auditori de Barcelona —lloc habitual de l'acte—. Els van protagonitzar estudiants de l'Escola de Música de Catalunya, que té la seu al mateix edifici.
Tot plegat s'emmarca en un moment en què el monarca ha hagut de reduir els seus actes oficials a Catalunya, arran del malestar contra ell provocat pel discurs del 3 d'octubre, posterior al referèndum independentista i les càrregues policials contra els votants. Des d'aleshores el Govern de la Generalitat no acudeix als actes que convoca el monarca i Felip VI va ser declarat persona non grata per diferents municipis, entre els quals el de Girona, la qual cosa ha impedit que es pugui celebrar a la ciutat o les comarques gironines l'acte de lliurament dels premis Princesa de Girona, que el 2018 es van haver de lliurar en un espai dels germans Roca, a Vilablareix, dedicat a esdeveniments socials i reunions familiars.
La darrera visita dels monarques a Catalunya, en el marc de la ronda que van fer per les diferents autonomies després de la primera onada de la Covid, es va organitzar al monestir de Poblet enmig de fortes mesures de seguretat, sense parlaments ni presència ciutadana, i després d'haver de renunciar a visitar Barcelona i el Museu Dalí de Figueres.