Suïssa avisa: Joan Carles no té plena immunitat

Lluís Bou
Foto: EFE
Barcelona. Dimecres, 12 d'agost de 2020. elnacional.cat

joan carles retrat parlament navarra - efe

Joan Carles I no té plena immunitat per a la Justícia suïssa. El professor de dret de la Universitat de Zuric Frank Meyer ha manifestat a Swissinfo, que, encara que el rei emèrit sigui inviolable a Espanya, "la llei espanyola no té cap efecte directe a Suïssa". "Joan Carles I es podria beneficiar d'una "immunitat funcional" quan era Rei, però aquesta immunitat està lligada a la seva funció d'agent públic de l'Estat i no s'aplica en el que respecta a la persona privada", afegeix.

"A més la immunitat no s'aplicaria d'ofici en cas d'accions ulteriors de blanqueig de diners", afegeix. El mitjà apunta que per a tot això serà important que les investigacions analitzin tots els fets i el períodes als quals fan referència.

Swissinfo

El mitjà explica també que la tesi a Espanya és que el rei emèrit és inviolable mentre era monarca, també en els afers personals, i en aquest sentit recull declaracions de l'advocat Ignasi Guardans. "El criteri que preval entre els juristes espanyols és que Joan Carles no pot ser perseguit per delictes que datin d'abans del juny del 2014", indica, al·ludint a quan el monarca va abdicar. "No obstant, és possible que alguns delictes continuessin després del junt del 2014. Per tant, la qüestió de l'obertura d'un judici contra Joan Carles segueix oberta. El rei emèrit ha dit que abandona el país, però ha deixat clar que segueix estant a disposició judicial", apunta l'advocat. Segons Guardans, aquests criteris també seria aplicables en el cas que qui jutgi el Rei emèrit sigui la Justícia helvètica.

Swissinfo explica que tant Espanya com Suïssa s'han enviat sol·licituds d'assistència legal mútua, i que finalment les dues fiscalies haurien arribat a un acord repartint-se la investigació. La fiscalia espanyola se centra en Joan Carles i els empresaris vinculats als contractes d'Aràbia Saudita, i els suïssos analitzen les altres parts implicades: Corinna Larsen, l'advocat de Joan Carles a Ginebra i el cap de la companyia financera Rhône Gestion.