els contagis del coronavirus poques vegades s’originen a l’aire lliure

  • Dades de la Xina i el Japó indiquen que la transmissió se centra en llocs tancats
, Barcelona, 26/05/2020 -lavanguardia

El risc de contagi del coronavirus és 19 vegades més alt en espais tancats que a l’aire lliure, segons un estudi que ha analitzat com ha circulat el virus en
11 brots de Covid-19 detectats al Japó.

En un altre estudi dut a terme a la Xina, en el qual s’han ana­litzat 318 brots de tres persones o més (tots els que es van re­gistrar al país, exceptuant la província d’ Hubei, fins a l’11 de febrer), cap d’ells no s’havia ­originat a l’aire lliure. Els contagis havien tingut lloc principalment en domicilis particulars i en transports públics. Una proporció inferior s’havia originat en comerços i restaurants, malgrat que, en aquests casos, el nombre mitjà de persones afectades en cada brot era més alt.

EL FUTUR pròxim

El risc de rebrots serà més alt a la tardor, quan hi hagi més gent en entorns tancats

No són resultats sorprenents, segons Àlex Soriano, cap del servei de malalties infeccioses de l’hospital Clínic de Barcelona, que explica que el coronavirus es transmet principalment a través de les gotes que s’emeten en parlar, tossir, cantar o fins i tot respirar. “En espais tancats en què hi ha un contacte pròxim i prolongat entre persones és més fàcil que es transmeti la infecció que en espais oberts on el virus es dispersa a l’aire”, explica Soriano.

Per aquesta raó, el risc de contagis serà més alt a la tardor que a l’estiu, perquè a la tardor s’aplegaran grups de persones en espais tancats, i a l’estiu es passa més temps a l’aire lliure, afegeix Benito Almirante, cap del servei de malalties infeccioses a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona.

Enric Fontcuberta / EFE Enric Fontcuberta / EFE (EFE)

El risc de contagi en una platja si es va a prendre el sol o a banyar-se és extremament baix, coincideixen a assenyalar els dos metges. En una platja, encara que estigui freqüentada, no se sol establir un contacte estret amb desconeguts, i encara que alguna persona pugui tenir el coronavirus, aquest es dispersarà amb el vent.

Perquè es registri un contagi, no n’hi ha prou amb què passi un sol virus d’una persona a una altra, aclareix Soriano. N’ha de passar una quantitat suficient per iniciar una infecció (el que tècnicament s’anomena dosi infectiva mínima). Si el vent dispersa el virus, la probabilitat que es transmeti aquesta dosi es redueix.

Malgrat el risc baix de contagi, les mesures de prevenció adoptades a les platges “tenen un component educatiu”, assenyala Almirante. Poden ajudar a conscienciar la població de la necessitat de mantenir la distància entre persones per contenir l’epidèmia.

Segons els resultats de l’estudi dels 318 brots registrats a la Xina fora d’ Hubei, “els entorns tancats on vivim i treballem són el lloc de transmissió més comú del virus”, escriuen al servidor medRxiv els autors del treball, de la Universitat de Tsinghua a Pequín, la Universitat del Sud-est a Nanquín i la Universitat de Hong Kong. “La importància d’aquesta observació no ha estat ben reconeguda per la societat i els gestors polítics”.

El brot més gran analitzat a l’estudi va començar en una gran botiga de la localitat de Tian­jin, on un treballador que havia contret el coronavirus en una altra ciutat va iniciar una cadena de contagis. El brot va afectar sis empleats més, 19 ­clients i 15 contactes d’aquests.

A l’altre extrem, els brots que s’originen a les cases van afectar, de mitjana, 3,7 persones.

Les conclusions de l’estudi xinès coincideixen amb les d’un altre estudi d’11 brots registrats al Japó, liderat per l’ Institut Nacional de Malalties Infeccioses del país. Es van analitzar, entre d’altres, brots en un gimnàs, en un restaurant d’un vaixell fluvial i en un festival que tenia espais de restauració a l’interior d’ envelats. “Els entorns tancats contribueixen a la transmissió de la Covid-19”, conclouen els autors del treball a medRxiv . “Reduir contactes pròxims innecessaris en entorns tancats pot ajudar a prevenir grans brots”.