"Turcmans, tan a prop i tan lluny", Quim Monzó

El Turkmenistan ha trobat la millor manera de lluitar contra el coronavirus: prohibir-ne la paraula. Reporters sense Fronteres (RSF) explica que el terme ha desaparegut dels opuscles d’informació sanitària que es distribuïen a les escoles, els llocs de feina i els hospitals. Jeanne Cavelier, cap de zona de l’oenagé, ho resumia així: “Adoptant aquest extrem mètode per erradicar tota la informació sobre el coronavirus, les autoritats turcmanes han actuat al nivell de la seva reputació. Aquesta negativa a informar no sols posa en perill els turcmans amb més risc sinó que reforça l’autoritarisme imposat pel president Gurbanguly Berdimuhamedow. Apressem la comunitat internacional a reaccionar i fer que es posi a la feina per les seves sistemàtiques violacions dels drets humans”.

Els turcmans no poden viatjar fora del país, les universitats rebutgen els alumnes que tenen cognoms no turcmans, i l’ensenyament de la llengua dels balutxis, una minoria ètnica, està prohibida, igual que la dels uzbeks. Segons l’índex de llibertat de premsa de RSF, el país ocupa l’últim lloc del rànquing. A les minories religioses se les castiga amb la presó. L’homosexualitat està prohibida.

Quan lluites contra un problema greu, res millor que prohibir la paraula que el defineix

A Occident els eufemismes són des de fa dècades el pa nostre de cada dia. Quan a principis de dècada molts joves van emigrar a l’estranger, la ministra de Treball, Fátima Báñez, preferia no parlar d’ emigrar per l’atur sinó de mobilitat exterior . Quan aquella crisi va fer que el PIB patís la més gran recessió de la història recent, el ministre Solbes va preferir no dir-ne crisi , sinó creixement negatiu . Zapatero n’era un mestre: per no parlar de crisi parlava d’ estancament , frenada , condicions adverses , sobtada desacceleració ... Per no parlar de retallades , per aquella mateixa època el govern espanyol preferia parlar d’ ajustos , austeritat o reformes estructurals . Tot això sense oblidar el conill que es va treure del barret Artur Mas quan era president: per no dir copagament de les medecines, es va empescar l’insuperable tiquet moderador .

Ara bé, això que als mitjans de comunicació turcmans els hagin prohibit fer servir la paraula coronavirus em recorda sobretot la decisió del govern espanyol quan, fa uns anys, va prohibir que les emissores públiques de ràdio i televisió catalanes parlessin de presos polítics perquè, segons ells, el que eren (i són encara ara, amb coronavirus o sense) és polítics presos . I qui dia passa any empeny.

, 21/04/2020 - lavanguardia