"Una llibertat més necessària que mai", LaVanguardia

Vivim en plena emergència sanitària, hem vist com familiars i amics contreien el coronavirus i alguns, desgraciadament, morien. Milions de persones estan patint els ERTO i moltes economies familiars estan avui en precari. Però a més de ­lluitar contra tots aquests efectes negatius, és important en moments com aquests defensar les nostres llibertats indi­viduals i col·lectives a les quals no hem de renunciar. I una d’elles és la llibertat d’informació.

En temps de dubtes i preguntes, una informació lliure, veraç, independent i contrastada és més necessària que mai per evitar que la població sigui víctima de falòrnies, mentides i fake news , cada vegada més abundants no només en xarxes socials sinó en alguns mitjans i en algun partit i representant polític.

Rebutgem tot intent de limitar o censurar una informació lliure, plural, independent i veraç

El sondeig del CIS de dimecres assenyalava que el 67% de la població està a favor de restringir la informació, prohibir les falòrnies i remetre’s a les fonts oficials per evitar notícies enganyoses. Era la resposta a una pregunta que vinculava la difusió d’informa­cions falses amb la llibertat d’informació i qüestionava si cal mantenir “la llibertat total” d’informació sobre el coronavirus. Una pregunta trampa perquè condiciona la resposta. Sorprèn, per dir-ho suaument, la seva formulació, ja que de la resposta es podria inferir que estaria justificat adoptar mesures extraordinàries pel Govern per restringir la llibertat d’informació.

Obligar els mitjans a recórrer a una única font oficial limi­taria la seva llibertat per buscar, analitzar, contrastar, verificar i publicar altres versions diferents. El baròmetre deixa patent que l’allau de falòrnies fa que la ciutadania pensi que la millor manera de combatre’ls seria limitar la llibertat d’informació. Ahir, associacions periodístiques van denunciar el que quali­fiquen de “globus sonda” del CIS per reduir aquesta llibertat fonamental mentre el seu director creu que és “exagerat” veure intencionalitat política en aquest organisme.

També en aquest context ens sembla denunciable la intervenció de la secretària de Vox al Congrés, Macarena Olana, en el ple de dimecres, en la qual va llançar dures acusacions a perio­distes, esmentant noms i cognoms, ­dient que eren “la Gestapo que vigila la veritat oficial”, i acusant el Govern de controlar l’opinió pública afavorint empreses com La Sexta i Mediapro. Que representants electes utilitzin la seu parlamentària per ­difamar i desqualificar periodistes és un intolerable atac a la llibertat dels mitjans de comunicació.

Rebutgem qualsevol limitació o censura a la llibertat d’informació, més necessària que mai, i reivindiquem el paper essencial dels mitjans per aportar a la ciutadania una informació veraç, independent, plural i contrastada. Els límits a la llibertat d’informació només els marca la llei, i restringir-la retallaria un dret fonamental del nostre sistema constitucional.

17/04/2020 - lavanguardia