Barcelona, en el top ten del Expat City Ranking

Dues ciutats espanyoles figuren en posicions destacades de l’Expat City Ranking 2019 que elabora InterNations, la comunitat més gran d’expatriats, amb més de 3,5 milions de membres. Mentre que Barcelona se situa entre les deu millors ciutats per a les persones que viuen i treballen a l’estranger, amb la setena posició, Madrid queda ubicada a la posició número 17 d’aquesta llista, que té a les sis primeres places Taipei, Kuala Lumpur, Ho Chi Minh, Singapur, Mont-real i Lisboa. Completen el top 10 Barcelona, Zug, la Haia i Basilea.

L’Expat City Ranking està basat en els resultats obtinguts de l’enquesta anual d’InterNations Expat Insider, en que s’han entrevistat més de 20.000 persones.

Barcelona, setena en una relació de 82 ciutats, és votada com la millor ciutat en la subcategoria de lleure i clima. També aconsegueix col·locar-se entre les deu millors en la classificació de salut i entorn (novena). El punt feble de la capital catalana és el cost de l’habitatge, una categoria en què queda relegada a la posició 42a.

Per la seva part, Madrid és la ciutat que dona la millor benvinguda als expatriats. Encapçala la llista de les ciutats en què les persones se senten més ben acollides. De totes maneres, els expa­triats estan particularment descontents amb les opor­tunitats laborals locals i la seguretat en el treball. A l’índex de finances i habitatge ocupa la posició número 50 de la llista.

04/12/2019 - lavanguardia

Resultat d'imatges de Expat City Ranking

El procés no fa caure Barcelona de la primera divisió de les ciutats mundials

Carlota Serra
Foto: Pixabay | Vídeo: ACN
Barcelona. Dimecres, 4 de desembre de 2019, ara

Barcelona continua jugant a la primera divisió en els rànquings internacionals, i continua posicionant-se com una de les ciutats punteres a escala europea i mundial en els àmbits d'innovació, competitivitat, atracció de talent i projectes d'inversió estrangera. Així s'extreu de la 17a edició de l'informe anual Observatori Barcelona, elaborat conjuntament per l'Ajuntament i la Cambra de Comerç de Barcelona. Els discursos catastrofistes que apuntaven una pèrdua de competitivitat de la capital catalana com a conseqüència del procés independentista fallen una vegada més. El president de la Cambra, Joan Canadell, ha assegurat que els fets d'octubre de 2017 "no han afectat negativament" al posicionament internacional de la ciutat. Tot i això, l'informe sí que apunta l'alcaldessa Colau, alertant d'una caiguda de Barcelona en matèria de seguretat.

En concret, la capital catalana s'ha posicionat com la quarta ciutat més innovadora d'Europa, pujant fins a quatre posicions en relació al 2018. Per contra, perd 13 posicions en matèria de seguretat, i es considera la 26a ciutat més segura del món, segons The Safe Cities Index 2019, mentre que l'any passat ocupava la 13a posició del mateix rànquing. En aquest sentit, "entomem el repte de ser una de les ciutats més segures del món", ha afirmat el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

El president de la Cambra també s'ha referit a la resiliència de Barcelona, ​​encara que amb referència explícita als fets d'octubre de 2017 i criticant que "es vol fer veure que les coses van molt malament", i tots dos han remarcat la importància de la col·laboració publicoprivada, que Collboni ha situat com una de les claus de l'èxit de la capital.

Com a novetat, l’informe inclou per primera vegada en aquesta edició un rànquing que classifica les ciutats que permeten compaginar millor feina i vida personal, on Barcelona ocupa la vuitena posició al món, per davant de ciutats com París o Vancouver i només per darrere de Helsinki, Munic, Oslo, Hamburg, Estocolm, Berlin i Zuric.

Innovació, competitivitat i start-ups

Barcelona se situa per primera vegada com la 4a ciutat més innovadora d’Europa al 2019, per darrera només de Londres, París i Berlín, i la 21a del món entre les 500 ciutats del món que analitza l’Innovation Cities Index elaborat per 2thinknow. La ciutat experimenta molt bona progressió en aquest àmbit: puja quatre posicions en la classificació europea i nou en la mundial en relació al 2018. Pel que fa a la competitivitat, la ciutat es manté per quart any consecutiu entre les 25 àrees urbanes amb més competitivitat global, segons l’informe Global Power City Índex 2019 de la Mori Memorial Foundation. Aquest informe la situa la 22a del món —millorant dues posicions respecte de l’any anterior— i l’onzena europea, amb resultats especialment favorables en les categories d’habitabilitat (6a) i interacció cultural (14a).

Pel que fa a la captació de projectes d’inversió estrangera, l’informe Global Cities Investment Monitor 2019 de KPMG situa Barcelona en 7a posició i entre les principals àrees urbanes del món en captació de projectes d’inversió estrangera greenfield l’any 2018. Un dels factors que han contribuït a aquest avenç és el bon posicionament de Barcelona en la captació de projectes recerca i desenvolupament (R+D), en què se situa com a 4a àrea global —amb 29 projectes— i només per darrere de París, Singapur i Bangalore.

A més, el 2019 Barcelona se situa per tercer any consecutiu com a la tercera ciutat preferida d’Europa per iniciar una start-up, per davant de París, Amsterdam o Munic, "cosa que confirma el dinamisme de l’ecosistema d’emprenedoria digital de la ciutat", assegura l'Observatori. D’altra banda, segons la Comissió Europea Barcelona és la 7a ciutat d’Europa amb més scale-ups, empreses start-ups tecnològiques fundades en el nou mil·leni que han recaptat més d’un milió de dòlars en finançament l’any 2018, per davant d’Amsterdam, Copenhaguen o Madrid. En aquest sentit, Barcelona també triomfa pel talent digital, posicionant-se com la cinquena ciutat del món més atractiva per al talent digital.

Qualitat de vida, formació i congressos

En paraules de Collboni, "Barcelona ha fet un salt qualitatiu extraordinari per ser una àrea per a la revolució digital, som un territori persistent i resilient", ha dit, i ha defensat que la ciutat és un dels motors digitals més clars d'Espanya i de al sud d'Europa.

Per la seva banda, Canadell ha defensat que l'estudi demostra que Barcelona i Catalunya estan fent els deures davant l'arribada de la quarta revolució industrial: "Ens estem situant molt bé per afrontar-la". Alhora també ha destacat els índexs de l'estudi que situen Barcelona com la primera ciutat del món en nombre de delegats de congressos i la cinquena ciutat d’Europa i 23a del món en producció acadèmica científica.