greu atac directe de Google a Huawei

Google trenca amb Huawei i pot deixar obsolets els seus mòbils

Li retira l’accés a Gmail, Play Store i les noves versions d’Android

  • Treballadors de Huawei en una de les seves plantes a la Xina / Kevin Frayer/ Getty
Treballadors de Huawei en una de les seves plantes a la Xina / Kevin Frayer/ Getty

Google ha decidit suspendre els negocis amb Huawei que impliquin la transferència de productes de hardware i software, excepte aquells que estiguin coberts per llicències de codi obert, segons va informar diumenge a la nit l’agència Reuters, que citava una font pròxima al cas. L’anunci podria deixar milions de mòbils Huawei de tot el món sense accés a les actualitzacions ni a aplis com Play Store o Gmail, i és una conseqüència de les tensions comercials entre els Estats Units i la Xina.

Amb l'anunci, Huawei afronta una crisi de grans dimensions, perquè els seus mòbils podrien quedar obsolets ràpidament, i és que no permetrien actualitzar el sistema operatiu Android amb el qual operen ni descarregar-se aplicacions. Això provocaria un autèntic desavantatge competitiu per als seus smartphones, perquè actualment el 70% de les descàrregues d’aplicacions es fan des de la botiga online Google Play Store.

 

Com afectarà els usuaris el veto de Google a Huawei?

"Huawei continuarà proporcionant actualitzacions de seguretat i serveis postvenda a tots els 'smartphones', tauletes i dispositius Huawei i Honor, tant als que ja s'hagin venut com als que continuen estant en estoc a tot el món", ha indicat l'empresa xinesa en un comunicat.

L'empresa ha afegit que ha fet "contribucions substancials al desenvolupament i creixement d'Android". "Com un dels seus socis claus globals, hem treballat estretament amb la seva plataforma de codi obert per desenvolupar un ecosistema que ha beneficiat tant els usuaris com la indústria", ha recordat.

La notícia ha tingut un impacte negatiu sobre els mercats financers asiàtics, sobretot les borses de Xangai i Hong Kong, que es movien en números negatius.

Per la seva banda, Pequín va indicar que "dona suport a les empreses xineses perquè prenguin mesures legals i defensin els seus legítims drets", segons un portaveu del ministeri d'Exteriors xinès. L'executiu xinès encara revisa la decisió de Google de deixar de vendre components i programari a Huawei.

La decisió arriba després que el govern nord-americà inclogués l’empresa xinesa en una llista negra comercial, tot i que en el cas de Huawei, de fet, el conflicte és anterior a aquesta nova ofensiva aranzelària de l’administració Trump, un conflicte que pivotava sobre acusacions d’espionatge. En aquest aspecte, la directora financera i filla del president de Huawei, Meng Wanzhou, es troba en llibertat sota fiança de 6,6 milions d'euros al Canadà. Meng va passar diverses setmanes a la presó després de ser detinguda arran de la demanda d'extradició per violació de les sancions a Iran posada per la justícia nord-americana. L'executiu espera la decisió definitiva dels tribunals canadencs sobre si és o no enviada als Estats Units.

La competència amb Apple

Fins ara la firma xinesa estava atrapant Apple en el volum de vendes de mòbils. Malgrat el boicot nord-americà als seus aparells, el 2018 va ser un gran any per a Huawei, un ascens que ara es podria truncar. En efecte, l’any passat la firma xinesa va vendre 202,9 milions de mòbils a tot el món gràcies a un increment de vendes del 34,8%. Tot i mantenir-se en la tercera posició del rànquing global, va estar a punt d’atrapar Apple, que és la segona, mentre que Samsung és la líder encara a força distància.

Què té Huawei que fa tanta por a Donald Trump?

Aquesta estratègia de creixement de Huawei queda tocada. En tot cas, els detalls dels serveis específics que seran vetats encara s’estan discutint internament a Google, propietat d’Alphabet Inc, segons les fonts de Reuters. I, de totes maneres, l’empresa asiàtica encara tindrà accés a la versió d’Android disponible a través de llicències de codi obert a l’abast de qualsevol que vulgui fer-les servir. Amb tot, Google deixarà de col·laborar amb Huawei i de donar-li suport tècnic per als seus serveis i els d’Android, sempre segons Reuters.

Abans que se sabés aquesta decisió, els advocats de Huawei van informar divendres passat que estaven avaluant l’impacte de les accions de l’administració Trump. Ara se’ls ha girat més feina, tant als advocats com al conjunt de l’empresa.

Facilitats de Brussel·les

A diferència dels Estats Units, però, Huawei està trobant més facilitats a Europa, malgrat els temors de les autoritats de la UE pel possible paper en espionatge de la companyia xinesa. "Cal estar espantats amb Huawei", va afirmar el desembre passat Andrus Ansip, vicepresident de la Comissió Europea per al Mercat Únic Digital, quan va esclatar l'afer per espionatge. No obstant, només quatre mesos més tard, el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, va assegurar que Brussel·les ha reiterat que la UE no tancarà les portes a una empresa "només perquè vingui de lluny o perquè sigui de la Xina", ja que el mercat europeu és "lliure".

 

Brussel·les, sobre l'expansió de Huawei a Europa: "No vetarem ningú només perquè vingui de la Xina"

En aquest sentit, les autoritats comunitàries i les xineses van signar un comunicat conjunt el mes passat en defensa del lliure comerç, després que l'administració nord-americana imposés nous aranzels a productes europeus en resposta a les ajudes d'estat al fabricant europeu d'avions Airbus.